Bolje vremenski uslovi usporili širenje požara kod jezera Taho

Svet 04. sep. 202110:04
Podeli:
Vatreni tornado u Kaliforniji Vatreni tornado u Kaliforniji Kalifornija pozar
Vatreni tornado u Kaliforniji Foto:REUTERS/Fred Greaves

Bolji vremenski uslovi usporili su širenje velikog požara u Kaliforniji, u blizini jezera Taho, saopštile su lokalne vlasti.

PROČITAJTE JOŠ:

Požar Kaldor ostao je na nekoliko kilometara od grada Saut Lejk Taho, koji je evakuisano 22.000 građana pre nekoliko dana, a ispražnjene su i kockarnice i prodavnice duž granice sa državom Nevadom, međutim, nije zabeležena jača aktivnost požara od četvrtka, preneo je AP.

Šef operativnog tima za spasavanje, rekao je da su zvaničnici Vatrogasne službe umereni optimisti zahvaljujući „mukotrpnom radu“ vatrogasaca u prethodne dve nedelje.

Požar koji je zahvatio 862 kvadratna kilometara nije značajno napredovao, ali je Ernst rekao da je „rizik i dalje tu“, posebno u oblastima koje su ostale u toplom talasu.

Pojedinim stanovnicima je dozvoljeno da se vrate u domove u petak posle podne, ali su vatrogasni zvaničnici rekli da nemaju određen rok za vraćanje stanovnika u Saut Lejk Taho.

Elektrodistribucione kompanije moraju da osiguraju da se struja vrati, a vatrogasne službe će morati da uklone opasno drveće i ostalu pretnju dalekovodima, dok će putevi morati da se očiste.

Više od 15.000 vatrogasaca se bori protiv više desetina požara u Kaliforniji, koji su uništili najmanje 1.500 domova.

Požar Diksi, drugi najveći u istoriji Kalifornije, bio je na oko 100 kilometara severno od požara Kaldor.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar