Bojko ili pevač: Ko će na kraju vladati Bugarskom

Svet 05. apr. 202113:33
Podeli:
Bojko Borisov, Stanislav Trifonov, Slavi Trifonov
Foto: EPA-EFE/JUNG YEON-JE / POOL, Printscreen

Bugarski premijer Bojko Borisov predložio je danas formiranje višestranačke vlade stručnjaka nakon parlamentarnih izbora na kojima njegova stranka GERB vodi prema izlaznim anketama, ali ne osvaja apsolutnu većinu.

PROČITAJTE JOŠ:

„Predlažem mir – iskoristimo stručnjake i do decembra preuzmimo odgovornost za borbu sa pandemijom kako bi se ponovo moglo napredovati“, rekao je Borisov u ponedeljak. Nije naveo imena potencijalnih stručnjaka u takvoj vladi, prenosi Hina

Borisovljeva proevropska vladajuća stranka GERB prema izlaznoj anketi Gallupa može računati na 25 odsto glasova birača u najsiromašnijoj članici Evropske unije.

„Radujte se jedan ili dva-tri dana, a zatim razmislite šta je stabilno, a šta ne. Da vidimo da li možemo da se ujedinimo u ime države. Do sada ste govorili da ljudi ne žele nas, nego vas, ali vi imate 5, 4, ili devet odsto glasova, a mi imamo 25 odsto“, poručio je Borisov.

Bugarska izbori glasanje Bojko Borisov
Bojko Borisov na glasanju Foto:EPA-EFE/GOVERNMENT PRESS OFFICE

Iako je njegova stranka desnog centra Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) osvojila najviše glasova, Borisov će imati poteškoća da se održi na vlasti, nakon porasta glasova na izborima u nedelju za stranke protiv establišmenta i antikorupcije, piše Rojters.

Ne mogu se isključiti sedmice razgovora, pa čak ni novi izbori, što znači da će Bugarska, najsiromašnija članica Evropske unije, možda imati poteškoća u prisvajanju fonda EU za oporavak od korona virusa u iznosu od 750 milijardi evra, navodi agencija.

Očekuje se da će još šest stranaka uz GERB, uključujući tri strane koje su protestovale, osvojiti mesta u parlamentu. Borisov se u videu na Fejsbuku obratio strankama koje su protestovale.

„Nemate stručnjaka, nemate ljudi, trebate da učite, ali mi imamo ogroman potencijal“, rekao je dugogodišnji bugarski premijer.

Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN

Uspeh stranke Postoji takav narod

Nakon decenija dominacije bugarskom politikom, Borisov ima malo prirodnih koalicionih partnera u fragmentiranom zakonodavnom telu, a većina odbija direktnu saradnju sa GERB-om.

Borisov (61), bivši vatrogasac i telohranitelj, pokušao je predstaviti svoje uspehe u modernizaciji bugarske infrastrukture u pritajenijoj kampanji nakon masovnih skupova protiv korupcije prošlog leta koji su narušili njegovu popularnost.

Opcije za formiranje koalicije komplikuje pojava populističke stranke Postoji takav narod popularnog televizijskog voditelja i pevača Slavija Trifonova, koja je, prema Gallupovoj anketi, na drugom mestu sa 17,1 odsto osvojenih glasova.

Čekaju ih teški kolicinioni pregovori

Bugari su u nedelju birali 240 poslanika Nacionalne skupštine u Sofiji. Odaziv birača bio je oko 48 odsto prema podacima Gallupa Internationala.

Borisova čekaju teški koalicioni pregovori kako bi osigurao novi četvorogodišnji mandat, a opcije za formiranje koalicije komplicira pojava populističke stranke „Postoji takav narod“ popularnog televizijskog voditelja i pevača Slavija Trifonova koja je prema Gallupovoj anketi na drugom mestu sa 17.1 odsto osvojenih glasova.

Prema anketi koju je proveo Alpha Research, opozicioni socijalisti su drugi sa 17.6 odsto osvojenih glasova, a Trifonov treći s 15.2 odsto.

Trifonov (54), čiji su koncerti sa patriotskim pesmama privukli hiljade ljudi, odbacio je mogućnost koalicije sa GERB-om i socijalistima.

Parlamentarni izbori u nedelju sprovedeni su uz zdravstvene propise, uključujući mobilne glasačke kutije za ljude u karantinu.

„Podeljena i neuverljiva opozicija“

Borisov, koji juri četvrti mandat, izbegava svaki kontakt sa medijima od demonstrancija zbog navodne korupcije, prenosi Dojče vele.

Umesto toga, usresredio se na društvene medije kako bi istakao svoje posete selima pod sloganom: „Radite, radite, radite“.

Smatra se da će GERB postati ostabljen nakon „nagomilavanja nezadovoljstva“ zbog navodnih veza sa oligarhijom u zemlji.

Politički analitičar Antoni Todorov rekao je za AFP da se očekuje da će šest partija dobiti mesta u parlamentu. Dodao je da bi ovo moglo otežati fomiranje vlade.

„Upravo odsustvo alternative zbog rascepkane i neuverljive opozicije objašnjava hegemoniju GERB-a“, rekao je Todorov.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar