Bojan iz Frankfurta o kampanji: Nemci ne asfaltiraju puteve pred izbore

Podeli:
Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

“Nemački političari pred izbore ne otvaraju fabrike, ne asfaltiraju puteve, ne šalju ‘izaslanike’ glasačima na vrata, a na nacionalnoj televiziji svakoga dana pratimo sučeljavanja kandidata iz vlasti i opozicije” priča za Nova.rs Bojan Bojović iz Frankfurta.

Pročitajte još:

Savezni parlamentarni izbori u Nemačkoj biće održani 26. septembra, a trka za poslanike Bundestaga po svemu sudeći biće veoma tesna. Međutim, za razliku od Srbije, gde čini se, predizborna kampanja nikad ne prestaje, pa se tako glasačima šalju pokloni, stižu telefonski pozivi, poruke, besplatni izleti, lome se katanci na zatvorenim fabrikama, posipa se asfalt na seoske drumove, obećava voda i kanalizacija u 21. veku u urbanim sredinama i na rečima se udaraju brojni temelji demokratije, a od TV duela suprotstavljenih kandidata ni traga, u uređenoj zemlji kakava je Nemačka, sve je suprotno i za naše ljude koji tamo žive – neverovatno.

U razgovoru za Nova.rs, Bojan Bojović koji šest godina živi u Frankfurtu, uočava sve razlike između predizborne kampanje u Nemačkoj, i one koja “okupira” Srbiju pred svake izbore.

Bojan Bojović Foto: Privatna arhiva

“Ogromna je razlika između izbora u Nemačkoj i Srbiji. Ovde se ne oseća ista izborna euforija. U uređenoj zemlji kao što je Nemačka, neće se desiti da vam neko preti ili vas ucenjuje kako biste glasali za određenog kandidata, što je u Srbiji uobičajena pojava. Nema nikakvih obećanja po javnim preduzećima ili nekih ‘kula i gradova’ o kojima se govori sve do samih izbora, a posle kad stignu rezultati, svi počnu da pate od blage amnezije i zaborave na svoje reči i postupke. Iskreno, na ovo se čovek lako navikne, ali moram priznati da je neobično, gotovo šokantno, i ništa ne ukazuje na to da se bliže izbori. To nije nešto na šta smo mi u Srbiji navikli tokom kampanja naših političara, nažalost” priča Bojan.

Ovih dana, naglašava on, se na nacionalnoj televiziji u Nemačkoj svako veče sučeljavaju političari iz vlasti i oni iz opozicije.

“Ovde su mnogo pre izbora poznati kandidati za kancelara i narod unapred zna potencijalnog premijera. Na nemačkim TV kanalima, ni u novinama, pre izbora ne možete da vidite političare koji otvaraju fabrike, školske toalete, niko ne asfaltira puteve zbog izbora. To rade kasnije kad dođu na vlast i kad mogu da završe sve poslove do kraja i onako kako treba. Političari se bave drugačijim temama. Govore pre svega o smanjenju poreza, ograničenju brzine na autoputu na 130km/h, jer trenutno ne postoji ograničenje. Važna stavka takođe je i povećanje minimalne satnice za rad. Ovde bi bio skandal ako bi vas neko, iz bilo koje stranke, pozvao telefonom ili došao na vrata da lobira za glasove. Dešava se da naletim ponekad na neki flajer u poštanskom sandučetu, ali to je sve” opisuje Bojan predizbornu atmosferu u Nemačkoj.

Angela Markel Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Sigurno najpopularnija političarka u Evropi, kancelarka Angela Merkel, će posle dugih 16 godina napustiti “tron” i otići u penziju, a ko će zauzeti njeno mesto, pita se cela Evropa, ali i svet. “Mama” Merkel nedavno je održala možda i poslednji govor u parlamentu, kada je preporučila Armina Lašeta iz svoje stranke za svog naslednika, budućeg kancelara.

“Ovi izbori biće vrlo neizvesni i velika je verovatnoća, po svim anketama, da će CDU (stranka Angele Merkel) posle 26. septembra – u opoziciju. U Nemačkoj živim već šest godina, ali tek posle osam godina boravka imaću pravo na nemačko državljanstvo i pravo glasa na parlamentarnim izborima. Sada nažalost imam pravo glasa samo na lokalnim izborima, inače bih glasao vrlo rado” kaže naš sagovornik iz Frankfurta.

Sudeći po anketama, u fotofinišu nadmetaće se tri kandidata: Analena Berbok iz stranke Zelenih, Armin Lašet ispred Demohrišćana i Olaf Šolc koji predvodi Socijaldemokrate.

“Moram da priznam da primećujem koliko su Nemci ogorčeni na stranku Angele Merkel – CDU. Najviše je to zbog migrantske krize i prijema oko dva miliona izbeglica, kao i zbog očajne situacije sa koronavirusom oko koje su se potpuno pogubili, ali i prekasnog početka vakcinacije. Nemci žarko žele promene i mislim da će opozicija pobediti na ovim izborima. Štaviše, uveren sam u to” ističe Bojović.

BONUS VIDEO Merkel: Nemačka će dati pola miliona evra za Srbiju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar