Boing daje 500 miliona dolara porodicama žrtava palih aviona

Svet 23. jun. 202110:08
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Američka kompanija Boing osnovala je fond od 500 miliona dolara kako bi dala odštetu porodicama 346 žrtava palih aviona Boing 737 Max.

PROČITAJTE JOŠ:

Fond je deo dogovora sa američkim Ministarstvom pravosuđa, a kako navode iz Boinga, svaka porodica će dobiti oko 1,45 miliona dolara kada se obavi neophodna papirologija, prenosi Glas Amerike.

Boing se u januaru obavezao da će porodicama poginulih u padu aviona Lajon era 2018. godine i Etiopian erlajnsa 2019. godine isplatiti odštete.

Ovaj fond je samo deo dogovora od 2,5 milijardi dolara koji je Boing napravio s Ministarstvom pravosuđa pošto su tužioci optužili kompaniju da je na prevaru izdala sertifikate za bezbednost aviona koji su se srušili.

Dogovor je omogućio Boingu da izbegne sudski postupak, ali ne i građanske parnice koje se nastavljaju.

Iako je sa većinom porodica žrtava Lajon era postignut dogovor, i dalje ima brojnih otvorenih pitanja u slučaju porodica Etiopian erlanjsa, najpre zato zašto je taj tip aviona uopšte leteo posle prve nesreće.

Miistarstvo pravosuđa je ranile saopštilo da su zaposleni u Boingu odlučili da čuvaju profit nauštrb poštenja, jer su sakrili informacije od nadležne Uprave za avijaciju (FAA) o manama motora aviona 737 Max.

Boing tvrdi da je preduzeo sve što može da popravi bezbednost aviona.

Pojedini predstavnici u Kongresu tražili su da FAA izda sertifikat novim avionima i da se sprovede nezavisna istraga o tome kako se u Boingu tretira bezbednost.

Model 737 Max bio je prizemljen 20 meseci posle dve fatalne nesreće. Ponovo su u pogonu pošto je FAA naredila da obnove softvere i naprave promene u obuci osoblja.

Boing je prošlog meseca platio 17 miliona dolara kazne FAA pošto je u avione instalrao softver koji prethodno nije odobren.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar