Bogić Bogićević je propuštena prilika za spas

Svet 31. mar. 202115:46 > 16:33
Podeli:
Bogić Bogićević Foto: N1

Stranke koje promovišu liberalne i socijaldemokratske vrednosti propustile su priliku da postave Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva. Najveći gubitnici su građani glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Pročitajte još:

Sarajevo više nije multietničko kao nekad, ali bi izbor Bogića Bogićevića za gradonačelnika bila snažna simbolička poruka da glavni grad Bosne i Hercegovine želi da se vrati nekadašnjim vrednostima. To je bila namera „Četvorke“, odnosno političke koalicije Naše stranke (NS), Naroda i pravde (NiP), Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) i Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, koja je za gradonačelnika predložila Bogića Bogićevića.

Bogićević se devedesetih godina prošlog veka suprotstavio režimu Slobodana Miloševića. Kao član Predsedništva bivše SFRJ (Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije) odbio je da glasa za uvođenje vanrednog stanja.

„Jesam Srbin, ali ne po profesiji“, rekao je tada Bogićević.

Bogić Bogićević Foto: N1

Tom stavu ostao je dosledan tokom čitave političke karijere. Suprotstavio se i autokratizmu Zlatka Lagumdžije, iako je tada napustio Lagumdžijin SDP (Socijaldemokratsku partiju) BiH, ostao je veran izvornoj ideji socijaldemokratije i građanskim principima uređenja bosanskohercegovačkog društva. Zato je i prihvatio kandidaturu za gradonačelnika Sarajeva verujući da „Četvorka“, koja mu je i obećala podršku, može da doprinese reafirmaciji multietničkog društva u Sarajevu, ali i čitavoj BiH.

Političke spletke, smicalice i manipulacije

Međutim, ispostavilo se da „Četvorka“ nije imuna na „političku korupciju“. Obećana podrška odbornika te koalicije u Gradskom veću Sarajeva nije realizovana u prvom krugu glasanja, sednica je zbog nedostatka kvoruma prekinuta, a Bogićević je neopozivo odustao od kandidature za gradonačelnika. Razočaran političkim spletkama uoči prvog kruga glasanja na sednici 24. marta, nije prihvatio ni jednoglasnu podršku koju su mu odbornici dali dva dana kasnije u drugom krugu glasanja.

Pročitajte i:

„Neopozivo, znači neopozivo“, pojasnio je Bogićević, zahvalivši se građanima Sarajeva koji su mu i na demonstracijama izrazili podršku. Kandidaturu je, kako kaže, prihvatio u želji da doprinese pozitivnim promenama u glavnom gradu BiH.

„Nažalost, već na prvom koraku suočen sam sa političkim spletkama, smicalicama i manipulacijama, čiji cilj je bio da me se onemogući da budem izabran na pomenutu dužnost. Posebno boli činjenica da su u to bili uključeni i oni koji su me predložili, a čija mi je glasačka podrška, na žalost, bila uskraćena u trenucima kad se odlučivalo o novom gradskom rukovodstvu“, rekao je Bogićević.

On ističe da je bio zgrožen spoznajom da se u gradskoj vlasti prljavo trguje, da se kupuju i prodaju ljudi i njihovi glasovi. Povlačenje kandidature za njega bio je jedini častan odgovor na pokušaje političkog i ljudskog poniženja.

Foto:EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Trgovina glasovima

Direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju, Žarko Papić smatra da je činjenica da Bogić Bogićević nije izabran za gradonačelnika veoma loša po Sarajevo, ali i da je to slika realnog političkog stanja u glavnom gradu BiH. Papić veruje da je političkim spletkama i smicalicama kumovala i Stranka demokratske akcije (SDA) kojoj izbor Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva nije odgovarao.

„Vrh SDA govori da nema kandidata, ali pušta dosadašnjeg gradonačelnika Abdulaha Skaku da dva meseca uoči izjašnjavanja o novom gradonačelniku govori da neće biti većine. Istovremeno se muti sa odbornicima. Podsećam, u prvom krugu glasanja za gradske čelnike kandidat za predsedavajućeg Gradskog veća iz reda srpskog naroda Srđan Srdić dobija glasove svih odbornika iz SDA, iako je jasno da predsedavajući Veća i gradonačelnik ne mogu da budu iz istog naroda. To nije moglo da bude urađeno bez znanja vrha SDA“, kaže Papić.

Direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju ne isključuje mogućnost trgovine glasovima.

„Meni juče govore da je cena glasa bila 20.000 maraka. Čim je Bogićević pao posle prvog kruga glasanja, neopozivo je povukao kandidaturu. Tek tada SDA daje podršku Bogićeviću“, kaže Papić.

„Četvorka“ glavni akter?

On međutim napominje da politička korupcija u ovom slučaju nije bila moguća bez aktivnog učešća pojedinih članova „Četvorke“.“

„Četvorka“ se u međuvremenu svela na „Trojku“ jer je NBL, navodno nezadovoljna raspodelom pozicija u Gradskom veću, otkazala podršku dojučerašnjim partnerima, uz tvrdnju da je Bogićević prevaren.

„Nesloga i manipulacija unutar „Četvorke“ otvaraju prostor delovanju SDA. Ali, i nekima iz „Četvorke“ nije odgovarao izbor Bogićevića, jer bi to značajno ojačalo poziciju SDP koja je i predložila Bogićevića za gradonačelnika“, kaže Papić.

Odgovor SDA

Iz SDA odbacuju optužbe o uticajima na odbornike. Kantonalni odbor SDA Sarajevo pozvao je Bogića Bogićevića da se predomisli i prihvati funkciju gradonačelnika.

„Sada je sasvim jasno da je ‘Trojka’ sve vreme imala većinu u Gradskom veću, a da je predstava za javnost napravljena kako bi se interno obračunali zbog sopstvenog nepotizma, uvlačeći gospodina Bogićevića u svoje blato i time ga naterali da odustane, a zatim optužili sve druge i SDA za to, iako SDA ima samo četiri odbornika u Gradskom veću“ rekli iz odbora.

Među brojnim reakcijama, beležimo i istup uglednog bosanskohercegovačkog režisera i političkog aktiviste Dine Mustafića.

„Odbijanje kandidature Bogića Bogićevića jeste i poruka da građani i građanke Sarajeva moraju demokratski i neposredno na izborima da biraju svog gradonačelnika. Nameštaljke, ucene, prljave radnje po opštinskim većima i biranje za Gradsko veće oduzima legitimitet ovako izabranom gradonačelniku“, napisao je Mustafić na svom Tviter profilu.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar