Bog je žena i besna je: Protesti u Poljskoj „ljuljaju“ vladu

Svet 02. nov. 202021:10
Podeli:
Foto: REUTERS/Kacper Pempel

Hiljade ljudi danima već protestuje na ulicama Poljske zbog odluke suda da je abortus zbog urođenih oštećenja fetusa neustavan, čime je praktično prekid trudnoće, u ovoj katoličkoj zemlji zabranjen.

Veličina i intenzitet protesta kao i bes demonstranata okupljenih ispred kuće Jaroslava Kačinjskog, de fakto vladara zemlje, naterao je poljsku vladu da pokuša da pronađe kompromis i ublaži bes demonstranata. A tome je doprinelo i nedavno istraživanje javnog mnjenja koje je pokazalo da popularnost vladajuće Partije pravde i prava, ali i Katoličke crkve, opada.

Foto: Benjamin Furst / AFP / Profimedia

Poljski predsednik Andžej Duda predložio je novi zakon na osnovu koga će abortus biti moguć, u slučajevima gde prenatalna dijagnoza pokaže „visoku verovatnoću“ da će fetus biti mrtvorođenče, ili da će „neminovno umreti odmah po rođenju“.

Pročitajte i:

Procedura će ipak biti nemoguća u slučaju da dete ima Daunov sindrom i druge bolesti.

„Želimo abortus na zahtev“, rekla je jedna od žena na demonstracijama. „Kraj priče“, poručila je ona.

Vladajuća Partija pravde i prava još prošle godine je, uz podršku moćne Katoličke crkve, počela kampanju menjanja zakona o abortusu iz 1993. godine. Kampanja je “uspešno” završena prošle nedelje presudom Ustavnog suda.

Poljaci su brzo odreagovali i već danima ulicama zemlje, hiljade demonstranata protestuje zbog odluke noseći vešalice i munje – koje su postale simbol protesta – i natpise “naša krv je na tvojim rukama”, “ovo je pakao za žene”…

Foto: EPA-EFE/Maciej Kulczynski

Istorija se ponavlja?

Slični protesti organizovani su 2016. godine kada je desetine hiljada žena obučenih u crno marširalo protiv ranijeg zakona o abortusu, kojim bi se potpuno zabranio abortus, istraživali sumnjivi pobačaji, vodile krivične istrage protiv “sumnjivih” žena… Tada se desilo nešto neverovatno – moćna Katolička crkva i Kačinjski su priznali poraz i zakon je povučen.

Sada bi slično možda moglo da se dogodi.

Premijer Mateuš Moravijecki apelovao je na demonstrante da „odlože pitanje abortusa po strani“ dok se situacija sa koronavirusom ne primiri, ali su njegove molbe pale na gluve uši.

Foto: Alex Hannam / PA Images / Profimedia

Odjebite!

Protesti zbog zakona sada su prerasli u proteste protiv Kačinjskog i Partije pravde i prava koja je na vlasti od 2015. Lajt motiv protesta je jedno vulgarno „odjebi“ upućeno Kačinjskom i njegovoj partiji, koje već danima odjekuje ulicama Varšave.

Odluka o de fakto zabrani abortusa – Poljska već ima jedan od najstrožih zakona o abortusu na osnovu koga je sada abortus moguć samo u slučaju silovanja, incesta ili ako je život majke ugrožen, što čini manje od dva posto legalnih abortusa u zemlji – podelila je poljsko društvo.

Demonstranti zahtevaju pravo izbora, legalizaciju abortusa do 12 nedelje ploda, zaštitu ljudskih prava žena. Pristalice zabrane abortusa smatraju da je prekid trudnoće zločin protiv Boga i crkve, u zemlji gde je Katolička crkva izuzetno snažna i uticajna.

Foto: EPA-EFE/Leszek Szymanski

Limbo za žene koje čekaju prekid

U celom tom haosu, žene kojima su prekidi trudnoće bili zakazani pre usvajanja zakona, sada ne znaju šta će biti sa njima.

„Zovu nas žene koje imaju rezultate prenatalnih testova i žene koje su u bolnicama i imaju zakazanu proceduru“, rekla je Politiku Kristina Kacpura, predsedavajuće nevladine organizacije Federacija žena i porodičnog planiranja. „Neke od njih su otpuštene iz bolnica“, dodala je ona. „Žene su uplašene i ne znaju šta da rade“, rekla je Kacpura.

Presuda suda u Varšavi biće obavezujuća u trenutku kada bude objavljena u Službenom glasniku. Za sada se ne zna kada će se to dogoditi, a do tada žene u Poljskoj su u limbu.

Kacpura kaže da dok presuda ne bude pravosnažna, lekari ne bi smeli da odvraćaju pacijentkinje i odbijaju da urade abortus. U praksi je to drugačije jer se lekari i sestre plaše.

„Bolnice su zbunjene i igraju na sigurno tako što će najviše što mogu smanjiti izvođenje abortusa. Koriste kovid kao izgovor“, rekla je ona.

Foto: EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA

Odmah po objavljivanju presude, jedna od najvećih bolnica u Varšavi – Bielanski, naredila je ginekološkom odeljenju da prekine sa abortusima.

Nakon što se pismo koje je direktor poslao osoblju, pojavilo u medijima, bolnica se oglasila sa uveravanjima da prekidi trudnoće zbog abnormalnosti ploda idu po planu. Lekari, međutim, kažu da nije tako.

„Od početka godine imali smo desetak prekida trudnoće, mahom zbog dijagnostifikovanog Daunovog sindroma. Od presude, nijednu“, rekao je lekar koji je želeo da ostane anoniman. „Lekari se boje pravnih posledica“, dodao je lekar.

Foto: Benjamin Furst / AFP / Profimedia

Posledice po zdravlje društva

Lekari upozoravaju da će presuda i zabrana abortusa uticati na kvalitet života žena i porodica u Poljskoj. Rađaće se više dece sa teškim fizičkim hendikepima, više trudnica će morati da bude podvrgnuto rizičnom carskom rezu, a sve će više biti i psiholoških trauma kod trudnica koje znaju da nose dete sa teškim deformitetima i abnormalnostima.

Kacpura je kao primer ispričala priču o ženi koja je, saznavši da je dete koje nosi smrtonosno bolesno, zanemela od straha i potpuno se odvojila od sveta.

„Nedavno smo morali da potražimo psihijatra za jednu majku koja je htela da se ubije“, dodala je ona.

Šta god da se dogodi, popularnost vladajuće stranke opala je sa 36 odsto u septembru na 26 procenata, dok podrška opozicionim partijama raste.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar