Blok Merkelove: Stabilnost i obnova Nemačke na izborima

Svet 21. jun. 202117:03
Podeli:
Angela Merkel
Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Nemački blok desnog centra obećao je u svom programu za septembarske izbore na kojima će se odrediti naslednik dugogodišnje kancelarke Angele Merkel podsticanje privrede bez podizanja poreza i klimatsku neutralnost za zemlju do 2045. godine bez ugrožavanja radnih mesta.

PROČITAJTE JOŠ:

Demohrišćanska unija (CDU/CSU) poslednji je veći politički blok koji je izneo danas svoj program za parlamentarne izbore 26. septembra. Druge dve stranke koje imaju kandidate za kancelara, ekološka stranka Zeleni i Socijaldemokratska partija levog centra predstavili su svoje programe u martu.

Blok sastavljen od Hrišćansko demokratske unije (CDU) na čelu sa Arminom Lašetom koji se kandiduje za sledećeg vodju Nemačke i manje bavarske Hršćansko-socijalne unije (CSU), obelodanio je program u trenutku kada ankete pokazuju da blok ponovo vodi. Unija je pala u anketama iza Zelenih ranije ove godine zbog nezadovoljstva oko sporog početka vakcinacije u Nemačkoj, skandala zbog umešanosti nekih poslanika u unosne poslove nabavki maski i svadja oko toga ko će biti njihov kandidat za kancelara.

Manifest pod nazivom „program za stabilnost i obnovu“ nadogradjuje se na popularnost Angele Merkel koja je odavno najavila da se neće kandidovati za peti četvorogodišnji mandat, dok takodje nudi nešto novo.

„Želimo da učinimo našu zemlju bržom, efikasnijom i digitalnijom“, rekao je Lašet. „Nemačka mora da postane lider u novim tehnologijama, naša zemlja pripada vrhu zemalja po pitanju zaštite klime i mora postati bolja u sposobnosti odgovora na pandemije, sajber napade, populizam, ekstremizam i ekonomske krize“, dodao je Lašet.

„Naša ponuda je da ćemo kombinovati zaštitu klime sa ekonomskom snagom i socijalnom bezbednošću. Učinićemo Nemačku klimatski neutralnu industrijsku zemlju sa dobrim i bezbednim radnim mestima“, rekao je on.

Unija je obećala da će sprovesti aktuelni cilj vlade o postizanju nulte emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2045. Program je uopšten medjutim oko toga kako će se razvijati cene za emisiju ugljen dioksida.

Unija cilja da postigne balansiran budžet što je Nemačkoj uspevalo godinama pod vodjstvom Angele Merkel ali je prestalo sa pandemijom korona virusa. I ostaje pri stavu desnog centra u Nemačkoj koji ima averziju prema povećanju poreza, čak i posle velike potrošnje da bi se ublažila kriza izazvana kovidom-19.

Lašet je rekao da će smanjiti birokkratiju i regulativu što će doneti veće poreske prihode ali je dodao da ovo nije program velikih smanjenja poreza i da to nije realistično u ovom trenutku.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar