BLOG DPS potučen do nogu, Demokrate proglasile pobedu

Svet 09. maj. 202118:45 > 23:12
Podeli:
Herceg Novi lokalni izbori kombo
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Dobrodošli u blog uživo Nova.rs o lokalnim izborima u Herceg Novom. Na današnjim izborima učestvovalo je pet koalicija i jedna lista, a pravo glasa imalo je nešto više od 25.500 birača koji su svoju buduću gradsku vlast birali na 51 biračkom mestu.

23:03 – Ko su najveći gubitnici izbora u Herceg Novom?  

Prema rezultatima lokalnih izbora u Herceg Novom, najveći poraz su doživeli Demokratska partija socijalista i Demokratski front. DPS nastavlja trend pada, DF je prepolovio svoj rezultat sa parlamentarnih izbora ostvaren u tom gradu, pa sada Demokrate, Novska Lista, Prava Crna Gora i URA mogu da formiraju vlast bez do sada velikih DPS i DF.

22:39 – Slavlje u Herceg Novom

Ispred štaba Novovske stranke večeras je bilo bakljade, dok se u štabu Demokrata slavilo uz šampanjac, javlja reporter Nova.rs.

Lokalni izbori Herceg Novi
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

22:22 – Rezultati na 100 odsto obrađenih glasova

Na 100 odsto obrađenih glasova rezultati su:  Novska 19,7%, DPS 22,8%, Prava Crna Gora 4,46%, DF 19,47%, „Ni lijevo, ni desno – pravac Novi“ 27,21 i URA 7,7, javlja repoter Nova.rs.

22:17 – Katić proglasio pobedu

Lokalni izbori Herceg Novi
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nosilac liste „Ni lijevo, ni desno – pravac Novi“ Stevan Katić je proglasio pobedu ove lista. Kako je rekao, ovaj rezultat je očekivan i to su bile projekcije Demokrata.

„Rezultat je veći kad vidite protiv čega smo se borili, od centara moći, organizovanih grupa, i sve te prljave kampanje”, kazao je Katić.

Istakao je da je Herceg Novi zadao „poslednji udarac diktatorskog režima“, prenose Vijesti.

22:00 – Otović: Ostvarili smo bolji rezultat od prošlih izbora

Nosilac liste „Za budućnost Herceg Novog i Boke“ Ivan Otović saopštio je da je očigledno da će lista ostvariti mnogo bolji rezultat od prethodnih izbora 2017. godine. On je poručio da Demokratski front ide ka novoj velikoj pobedi i izrazio zadovoljstvo što je izborni dan protekao mirno i bez tenzija.

21:50 – DPS potučen do nogu

Prema sadašnjim projekcijama, DPS Mila Đukanovića je na istorijskom minimumu. Ukoliko rezultati ostanu kakvi su sada, stranka aktuelnog predsednika osvojiće tek osam mandata u lokalnoj skupštini u kojoj ima 35 mesta. U odnosu na izbore 2017. godine DPS je osvojio čak četitri mandata manje.

21:33 – Vujović: Mogu da proglasim pobedu

„Ubedljivo smo najjača lista i mogu da proglasim pobedu partija na vlasti u proporciji proporciji 80 naspram 20 odsto, za razliku od mog prethodnog obraćanja“, kazala je Tamara Vujović iz Koalicije „Ni lijevo, ni desno. Pravac Novi“.

21:24 – Rezultat na 81 odsto obrađenih glasova

Kako je saopšteno u izbornom štabu Demokrata, na 81 odsto obrađenih glasova, rezultat je: Novska 19,29%, DPS 21,46%, Prava 4,4 %, DF 19,55%, Demokrate 27,44% i URA 7,81%.

Pročitajte još:

21:18 – Koliko mandata stranke mogu da očekuju?

Ukoliko bi rezultati ostali kakvi su sada, koalicija „Ni lijevo, ni desno. Pravac Novi“ predvođena Demokratama osvojila bi 10 mandata, DPS-SD 8 mandata, „Za budućnost Herceg Novog“ 7 mandata“, Novska lista 7 mandata, URA 2 mandata i Prava Crna Gora jedan mandat.

21:05 – Rezultat na 75 odsto obrađenih glasova 

Novska lista osvojila je 19% glasova, URA 7,65%, DF 19%, DPS 20,7%, Prava Crna Gora 4,49%, a lista okupljena oko Demokrata 27,6%, rečeno je u izbornom štabu Demokrata, javlja reporter Nova.rs.

21:01 – „Opozicija će biti na istorijskom minimumu“

Tamara Vujović Foto: Mediabiro

Iz Koalicije „Ni lijevo, ni desno. Pravac Novi“ rekli su da očekuju ubedljivu pobedu na ovim izborima. Ispred koalicije, Tamara Vujović je kazala da imaju trendove koje pokazuju da su najjača koalicija i da će rezultat pokazati da je opozicija na istorijskom minimumu.

„Istorijska pobeda znači da DPS i njihovi partneri će konacno imati 1/4, a partija na vlasti 3/4 tako da će opozicija biti na istorijskom minimumu“, kazala je Vujović, prenose Vijesti.

Lokalni izbori Herceg Novi
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

20:51 – Demokrate vode

Na 20 odsto obrađenih biračkih mesta, koalicija oko Demokrata ima 35 odsto glasova.

20:37 – Dritan dočekan poljupcima

Dritan Abazović, potpredsednik Vlade Crne Gore i prvi čovek URA, stigao je u štab stranke u Herceg Novom. Abazovića je ispred središta stranke sačekalo nekoliko glasača, među kojima i dve gospođe koje su ga poljubile i zagrlile.

 

20:28 – Mirna atmosfera u štabovima

Atmosfera u izbornim štabovima je potpuno mirna. Čeka se prvi zvanični presek rezultata, javlja reporter Nova.rs.

Pročitajte još:

20:22 – Stižu prvi nezvanični rezultati 

Prema prvim podacima, u okolnim mestima oko Herceg Novog, koalicija okupljena oko Demokrata osvojila je približeno 35 odsto, rečeno je za Nova.rs iz grupacije “Novi pobjeđuje”.

20:11 – Bečić stigao, čeka se Dritan

Aleksa Bečić stigao je u središte Demokrata, javlja naš repoter, a očekuje se i dolazak Dritana Abazovića u središte URA.

20:07 – Na ulicama i srpske zastave

Kako javlja naš reporter sa lica mesta, u Herceg Novom više ljudi je u kafićima nego isped stranačkih prostorija partija koji učestvuju na izborima. U gradu se na ulicama, na pojedinim mestima, mogu videti srpske zastave. Ispred prostorija stranke Prave Crne Gore čuje se muzika i pesma „Ne damo svetinje“. Pored pesme, ispred središta stranke, odjekuju i parole protiv Mila Đukanovića. Skandira se „Lopove“.

Lokalni izbori Herceg Novi
Foto: Vojislav Milovančević/Nova.rs

20:00 – Biračka mesta su zatvorena

19:51 – Milačić za Nova.rs: Najvažnije nastaviti niz pobeda nad DPS

Marko Milačić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Ono što je najvažnije sa aspekta čitave Crne Gore je da se nastavi niz pobeda nad DPS-om nakon pobeda na parlamentarnim i izborima u Nikšiću. Nemam dilemu da ce se to destiti s obzirom da je Herceg Novi i ranije bio ispred svog vremena kada govorimo o neoprihvatanju DPS-a. Zato smo ovde i opušteni. Prava Crna Gora, partija koju ja predstavljam, nastupa samostalno. Želim da pokažem jednu novu vrstu srpske polike i da budemo konstruktivan partner nove vlasti, da pokažemo kako politika može da izgleda kada je zatupa Prava Crna Gora. Zbog toga je vrlo važno da naša stranka bude deo vlasti. To mi je mnogo važnije od toga da li ćemo imati jedan, dva ili tri mandata – rekao je za naš portal Marko Milačić, predsednik Prave Crne Gore.

19:41 – Do 19h glasalo 64,77% birača

Na lokalnim izborima u Herceg Novom do 19 i 30 minuta glasalo je 16.575 birača ili 64,77%, saopšteno je iz OIK-a.

19:30 – Još pola sata do zatvaranja birališta

19:19 – Do 19h glasalo 63,31% odsto birača

Demokratska Crna Gora saopštila je da je do 19 časova izlaznost 63,31 odsto, odnosno 16.200 birača. Izlaznost na lokalnim izborima 2017. godine do 20 časova iznosila je 66,95 odsto ili 16.689 birača.

☑❗ Na osnovu podataka sa 51 biračkog mjesta, izlaznost do 19h u Herceg Novom iznosi 63,31% ili 16.200 birača.☑ ❗Na lokalnim izborima 2017. do 20h izašlo je 66,95% ili 16.689 birača.

Posted by Aleksa Becic – Demokrate – Demokratska Crna Gora on Sunday, May 9, 2021

 

19:12 – Ko je sve glasao? 

Tokom današnjeg dana u Osnovnoj školi „Orjenski bataljon“ u Herceg Novom glasao je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Zdravko Krivokapić. Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U Igalu su glasali nosilac koalicije “Evropski tim za Herceg Novi” Predrag Dabović i predsednik Opštine Herceg Novi i nosilac liste “Ni lijevo, ni desno. Pravac Novi” Stevan Katić. Nosilac koalicije „Za budućnost Herceg Novog i Boke“ Ivan Otović glasao je na biračkom mestu na Srbini.

19:00 – Još sat vremena do zatvaranja birališta

18:55 – Velika izlaznost, izborni dan protekao mirno

Tokom izbornog dana nije bilo većih nepravilnosti, ali kako javlja reporter Nova.rs, zabeležno je da su u toku dana pojedinim građanima Herceg Novog stizali lažni pozivi za glasanje.  Predsednica Opštinske izborne komisije (OIK) Mirjana Ivanović rekla je da nepravilnosti nisu prijavljene.

„Sat i po pre zatvaranja izbornih mesta je mirno nema prijavljenih nepravilnosti, ni jednog prigovora“, rekla je Ivanović, prenose Vijesti.

Do 18h izlaznost je bila 58,7 odsto birača.

18:45 – Na glasačkom listiću šest lista

Pravo glasa na današnjim izborima ima 25.590 birača koji biraju između šest lista:

  1. Novska lista
  2. Koalicija “Evropski tim za Herceg Novi“ koju čine DPS i SD
  3. Prava Crna Gora i Grupa građana “Glas za naš Novi”
  4. „Za budućnost Herceg Novog i Boke“ koju čine DF, Socijalistička narodna partija i Radnička partija
  5. Koalicija “Stevan Katić – Ni lijevo ni desno, pravac Novi” koju čine Demokratska Crna Gora, Novi pobjeđuje, Demos i Partija penzionera, invalida i restitucije
  6. Koalicija “Crno na bijelo – može bokeški”, koju predvodi URA, a sa njom su još Bokeški forum, Inicijativa Bokobran, CIVIS i nestranački pojedinci.

BONUS VIDEO

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar