Blinken traži od Kine transparentnost oko porekla korone

Svet 11. jun. 202117:59
Podeli:
Foto: EPA/ETIENNE LAURENT

Državni sekretar SAD Entoni Blinken pozvao je danas Kinu na "saradnju" i na "transparentnost" oko porekla kovida-19, dok Vašington pokušava da ustanovi da li je koronavirus mogao da potekne iz nesretnog slučaja u kineskoj laboratoriji.

U telefonskom razgovoru sa kineskim kolegom Jang Džiečijem, on je istakao „neophodnost“ produbljenja istrage stručnjaka Svetske zdravstvene organzacije i Kine o poreklu virusa posle kritika na račun prve misije, saopštio je američki Stejt department.

Predsednik SAD Džo Bajden je krajem maja pozvao američku obaveštajnu službu koja do sada nije mogla da odluči između teze o životinjskom poreklu virusa i curenja iz kineske laboratorije u Vuhanu da udvostruči napore da bi objasnila poreklo kovida-19 i da podnese izveštaj za 90 dana.

POGLEDAJTE JOŠ:

Blinken je takođe pozvao Peking da prekine svoju kampanju pritisaka na Tajvan i da reši na miran način pitanja na tom ostrvu.

On je izrazio „zabrinutost“ SAD po pitanju „genocida i zločina protiv čovečnosti u toku“ uperenih, kako smatra američka vlada na Ujgure, većinsko muslimansko stanovništvo u kineskoj provinciji Sinđijang.

On je takođe govorio o pogoršanju „demokratskih normi u Hongkongu“.

Ovo je prvi razgovor između dvojice zvaničnika od njihovog vrlo napetog susreta u martu u Enkrodžu na Aljasci, kada su dve velike rivalske sile izložile svoja neslaganja pred kamerama sveta dajući utisak da je taj rascep nemoguće savladati.

Dve strane su takođe razgovarale o pitanjima oko kojih, prema Vašingtonu, imaju zajedničke interese kao što su severna Koreja i potreba za SAD i Kinu da rade zajedno na denuklearizaciji Korejskog poluostrva, kao i o Iranu, Mjanmaru i klimatskoj krizi.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar