Blinken protiv da se Rusiji odmah uvedu sankcije

Svet 23. jan 202218:05 > 18:17
Podeli:
Entoni Blinken Foto: Alex Brandon / AFP / Profimedia

Američki državni sekretar Entoni Blinken odbacio je danas ideju da se Rusiji odmah uvedu sankcije, navodeći da bi to ugrozilo mogućnost Zapada da odbije potencijalnu rusku agresiju na Ukrajinu. Blinken je juče ovlastio baltičke nacije - Estoniju, Letoniju i Litvaniju - da pošalju protivtenkovske i protivvazdušne rakete američke proizvodnje u Ukrajinu.

Rusko gomilanje trupa u blizini granice sa Ukrajinom zabrinulo je Zapad zbog toga što se veruje da bi ruske snage mogle da upadnu na istok Ukrajin

Ukoliko Rusija izvede takav upad, Zapad je zapretio da će uvesti sankcije koje bi izazvale ekonomski efekat, dok Moskva ponavlja da nema nameru da napadne Ukrajinu.

„Kada je reč o sankcijama, cilj sankcija je da se odbije ruska agresija. Ali, kada biste ih uveli sada, izgubili biste taj efekat“, kazao je Blinken za CNN.

On je upozorio da ako jedan ruski vojnik uđe u Ukrajinu, to bi izazvalo snažan odgovor.

Usred rastućih tenzija Ukrajine sa susednom Rusijom Blinken je ovlastio baltičke nacije – Estoniju, Letoniju i Litvaniju – da pošalju protivtenkovske i protivvazdušne rakete američke proizvodnje u Ukrajinu.

„Ubrzao sam i odobrio, a mi u potpunosti podržavamo transfere odbrambene opreme koje NATO saveznici Estonija Letonija Litvanija pružaju Ukrajini kako bi ojačala svoju sposobnost da se brani od ničim izazvane i neodgovorne agresije Rusije“, rekao je Blinken u objavi na Tviteru.

#related-news_1

Blinken je najavio da je odobrio isporuku oružja dan nakon što je izgledalo da su SAD i Rusija postigle mali napredak u sve težem sukobu oko Ukrajine, pri čemu su obe strane napustile poslednju rundu pregovora na visokom nivou u petak uz obećanje da će nastaviti razgovor.

Američki državni sekretar je zahvalio bivšim sovjetskim republikama i članicama NATO „na njihovoj dugogodišnjoj podršci Ukrajini“.

BONUS VIDEO: Vežba ukrajinske vojske

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar