Blinken: Prigovori Turske na ulazak Finske i Švedske u NATO mogu se prevazići

Svet 27. maj. 202223:20
Podeli:
Entoni Blinken
Entoni Blinken Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da je uveren da se prigovori Turske na ulazak Finske i Švedske u NATO mogu brzo prevazići, verovatno na vreme za samit lidera alijanse krajem sledećeg meseca.

Na konferenciji za novinare u Vašingtonu sa ministrom inostranih poslova Finske Pekom Havistoom Blinken je rekao da SAD nemaju razloga da veruju da se zabrinutost Turske ne može rešiti, preneo je AP.

„Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju pridruživanje Finske i Švedske alijansi i dalje sam uveren da će obe uskoro postati članice NATO“, rekao je Blinken i dodao: „Radujemo se što ćemo Finsku i Švedsku nazvati našim saveznicima“.

Havisto je rekao da su njegova zemlja i Švedska imale dobre pregovore s predstavnicima Turske u vezi sa njihovom zabrinutošću poslednjih dana i dodao da će se razgovori nastaviti sa ciljem da se problemi reše pre samita NATO u Madridu krajem juna.

Švedska i Finska podnele su prošle nedelje pisane prijave za ulazak u NATO.

Ovaj potez predstavlja jednu od najvećih geopolitičkih posledica ruskog rata u Ukrajini i mogao bi da promeni bezbednosnu mapu Evrope, navela je američka agencija.

BONUS VIDEO: Finska - napetosti oko ulaska u NATO

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar