Bizarna samoubistva na kruzerima koje je zarobila korona

Svet 17. maj. 202018:13 > 18. maj. 2020 09:46
Podeli:
Foto:EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Na kruzerima širom sveta kojima je već nedeljama zbog pandemije koronavirusa zabranjeno da pristaju uz bilo koju obalu, članovi posade počeli su da gube razum. Na više brodova, desile su se iznenadne smrti, koje nemaju nikakve veze sa infekcijom COVID-19.

U roku od 10 dana četvoro radnika umrlo je pod misterioznim okolnostima na kruzerima koji već duže vreme plutaju morem, jer nemaju dozvolu za prilaz obali zbog pandemije koronavirusa, prenosi CBS News.

Jedna žena nedavno je preskočila ogradu na palubi broda i skočila u hladno more, dok je jedan muškarac izvršio samoubistvo u svojoj kabini. Oni su samo neki od primera, a nalaze se među četiri osobe iz posade različitih kruzera koji su stradali, a da nisu imali koronavirus. To su poznati, odnosno za sada prijavljeni slučajevi.

Foto:EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Članovi posada očajni i besni

Naime, Ukrajinka koja je imala samo 39 godina, pre pet dana skočila je sa broda „Kraljevska princeza“ u Holandiji, saopštila je u ponedeljak posada ovog broda, koji pripada kompaniji „Carnival“. To je bila već treća smrt koja se dogodila na brodovima-kruzerima, zarobljenim na moru zbog pandemije, u toku samo jednog vikenda. Zna se i za ćetvrti slučaj, čoveka zaposlenog na kruzeru, koji je umro 10 dana ranije pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima.

S obzirom da članovi posada svih zarobljenih kruzera imaju sve manje strpljenja i žele da odu kući, da su očajni i besni, ovakvo stanje uopšte ne čudi. Tako je grupa od oko 14 radnika jednog kruzera započela štrajk glađu tokom proteklog vikenda, na brodu „Navigator of the Seas“, koji inače kruži oko Kariba, a sada je usidren blizu Majamija.

Foto:EPA-EFE/DEAN LEWINS

„U ovom trenutku svi se osećamo kao da smo taoci“, rekao je jedan od članova posade „Miami Heraldu“, ali nije želeo da se predstavi iz straha da će mu se kompanija za koju radi osvetiti.

„Ova kompanija mora da shvati da mi nismo kutije sa hranom koju možete pomerati kako vam naiđe.“

Svim brodovima koji krstare, je 13. marta naređeno da prekinu plovidbu, odnosno da se usidre negde na moru i čekaju da prođe pandemija koronavirusa. Iako su se putnici većinom iskrcali, članovi posade koji su ostali na brodu nalaze se u klopci. U američkim vodama, i oko njih, nalazi se trenutno 104 broda koji krstare, sa ukupno 71.900 članova posade, potvrdila je američka obalska straža prošle nedelje.

Pročitajte još:

Neki umiru „prirodnom smrću“

U nedelju je jedan radnik pronađen mrtav, a umro je, kažu „prirodnom smrću“ na kruzeru “Mariner of the Seas“, izjavio je u ponedeljak portparol „Kraljevskih Kariba“. Prema blogu „Zakon Kruzera“, član posade bio je kineski državljanin. Ovaj brod je samo jedan od nekoliko, koji plove između Floride i Bahama.

Na jednom od brodova u subotu je član posade izvršio samoubistvo na kruzeru „Karnevalski povetarac“, koji je sa Bahama krenuo u Evropu kako bi vratio svoju kompletnu posadu.

Foto:EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG

„Njegova smrt nije povezana sa virusom korona COVID-19, ali iz poštovanja prema njegovoj porodici nećemo iznositi sve detalje“, rekao je portparol ove kompanije Rodžer Frizel. Naime drugog maja, član posade prešao je preko ograde broda „Morski dragulj“ i ubio se. Portparol „Kraljevskih Kariba“ rekao je da pomaže vlastima u toj istrazi.

Više od 100 Amerikanaca nalazi se na kruzerima, na brodovima koji su u vlasništvu kompanija „Carnival Cruise Line“, javio je dopisnik CBS News.

REUTERS/Lucy Nicholson/Guliver

Osećamo se kao da smo u zatvoru

Rajan Driskol je animator na jednom od tih brodova, i on je trenutno kao „ostrvo u oluji koronavirusa“. U početku je bio na moru duže od 60 dana, onda su putnici otišli ​​13. marta, a on je u karantinu već nedeljama od tada. Iz sobe mu je dozvoljeno da izađe samo po obrok i da proveri temperaturu.

„Činjenica da nas neće pustiti sa kruzera je izuzetno frustrirajuća i iritantna, posebno za brodove koji imaju samo članove posade, koji su u karantinu mnogo duže od 14 dana i nemaju nijedan slučaj koronavirusa COVID-19“, rekao je Rajan za CBS News. „Zaglavili smo ovde i ponekad se osećam kao da sam u zatvoru … Želim da idem kući. Želim da vidim svoju porodicu.“

Komentari

Vaš komentar