Bivši premijer Malte ispitan u vezi ubistva novinarke

Svet 21. avg. 202021:19
Podeli:
Dafne Karuana Galicia Foto: EPA-EFE/DOMENIC AQUILINA

Policija Malte ispitala je danas bivšeg premijera Džozefa Muskata o svedočenju biznismena Jergena Feneča osumnjičenog kao organizatora ubistva novinarke Dafne Karuana Galicije u oktobru 2017. Još tri osobe su osumnjičene da su aktivirali bombu i čekaju sudski proces.

Muskat je podneo ostavku nakon što je u javnosti otkriveno da je prijatelj i da je dobijao skupe poklone od Feneča koji čeka na početak suđenja zbog navodnog saučesništva u ubistvu. Feneč negira optužbe.

Bivši premijer bio je danas gotovo sat vremena u policijskoj stanici izvan Valete.

On je novinarima po izlasku iz stanice rekao da je ispitivan u vezi svedočenja Feneča.

„Odgovorio sam na sva pitanja i policija je ponovo potvrdila da se ne smatra da sam osumnjičen“, naglasio je Muskat.

Nekoliko meseci pre nego što je ubijena, malteška novinarka Dafni Karuana Galicija ušla je u trag ofšor kompaniji „17 blek limitid“, za koju je ustanovila da je bila kanal za koruptivne isplate visokim zvaničnicima Malte, a tragovi novca, kako je istražila agencija Rojters, vode do poslovnog projekta u Crnoj Gori.

Galicija nije znala ko je vlasnik firme, registrovane u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a o svojim saznanjima pisala je na svom blogu, ne navodeći dokaze. Ona je ubijena u oktobru 2017. godine, kada je njen automobil dignut u vazduh, a likvidacija je izazvala političku krizu usled koje je malteški premijer Džozef Muskat podneo ostavku.

Dafne Karuana Galicia Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

Malteška policija prošle godine je kao nalogodavca ubistva optužila bogatog biznismena Jorgena Feneča, koji je, kako je prethodno obelodanio Rojters, vlasnik „17 blek limitida“. Biznismen poriče optužbe, a aktivnosti njegove firme dugo su bile pod velom tajne.

Ipak, Rojters i jedan malteški list delom su rasvetlili njeno poslovanje zahvaljujući dokazima koji se tiču jednog konkretnog poslovnog aranžmana. Naime, decembra 2015, kompanija je stekla profit od 4,6 miliona evra pošto je malteška državna energetska kompanija „Enemalta“ kupila jedan vetropark u Crnoj Gori.

Ostvarena dobit nije iskazana u finansijskoj dokumentaciji firme, a do kupovine je došlo posle pregovora i nekoliko odlazaka Konrada Micija, tadašnjeg malteškog ministra energetike, u Crnu Goru. Projekat vetroparka „Možura“ pokrenut je 2010. godine kao prvi značajniji poduhvat u Crnoj Gori na polju obnovljivih izvora energije.

Komentari

Vaš komentar