Bivši pregovarač EU za Bregzit specijalni savetnik Der Lajen

Svet 19. jan. 202119:04
Podeli:
Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Mišel Barnije, bivši pregovarač EU za Brezgit, imenovan je danas za specijalnog savetnika predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen za Bregzit, nekoliko nedelja posle finalnog zaključivanja sporazuma o razlazu sa Londonom, saopštila je Evropska komisija.

Od 1. februara „on će savetovati našu predsednicu o sprovođenju sporazuma o izlasku, kao i o procesu ratifikacije sporazuma o trgovini i saradnji“, rekao je Margaritis Skinjas, jedan od potpredsednika Komisije, izveštavajući o radu nedeljnog sastanka komesara.

Barnije, koji je upravo napunio 70 godina, je preko Tvitera napisao da je počastvovan da nastavi rad za Komisiju „na nekoliko nedelja“.

Maroš Šefčovič, drugi potpredsednik EK, će biti predstavnik Unije u Savetu za zajedničko partnerstvo, telu zaduženom da upravlja budućim odnosima EU i Britanije i formiranom u okviru sporazuma o trgovini i saradnji, takođe je objavio Skinjas.

Posle više meseci mukotrpnih pregovora EU i Velika Britanija su 24. decembra zaključili istorijski sporazum o svojim budućim trgovinskim odnosima koji im je omogućio da izbegnu šok takozvanog „tvrdog“ razlaza bez sporazuma.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar