Bivši policijski rukovodioci oslobođeni optužbe za genocid u Srebrenici

Svet 29. nov. 202111:48
Podeli:
Srebrenica
Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Sud Bosne i Hercegovine je danas u prvostepenom postupku oslobodio petoricu bivših policijskih rukovodilaca koji su optuženi za genocid u Srebrenici.

Oslobođeni su načelnik Stanice javne bezbednosti (SJB) u Bratuncu Miodrag Josipović, zamenik komandira Policijske stanice u Bratuncu Branimir Tešić, načelnik zvorničkog Centra javne bezbednosti (CJB) Dragomir Vasić, komandant Posebnih jedinica policije (PJP) Danilo Zoljić i bivši komandir Prve čete PJP-a Radomir Pantić. Oni su bili optuženi za učešće u delimičnom istrebljenju Bošnjaka u istočnoj Bosni, prenosi Klix.ba.

„Tužilaštvo nije dokazalo prisutstvo namere optuženih za istrebljenje“, kazala je predsedavajuća Sudskog veća Minka Kreho, dodajući da prisutstvo policije na određenim lokacijama nije bilo dovoljno za osuđujuću presudu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Vasić je oslobođen optužbe za izvršenje genocida, a ostala četvorica za pomaganje u genocidu.

Predsedavajuća Veća je kazala da nije sporno da je u Srebrenici počinjen genocid, ali da je nakon okončanja postupka Sud ostao u sumnji u vezi s odgovornošću optuženih. Prema rečima Kreho, Tužilaštvo nije izvelo nijedan dokaz koji bi Vasića vezao za udruženi zločinački poduhvat.

„Samo navođenje njegovih kontakata s visokopozicioniranim zvaničnicima civilne, vojne i policijske vlasti nije dovoljna činjenica za ovo veće“, konstatovala je Kreho.

Ona je dodala da nije izveden ni dokaz da je Vasić znao za namjeru glavnih izvršilaca, plana za prisilno preseljenje 40.000 civila iz Potočara, kao i pogubljenje 8.000 muškaraca. Kreho je rekla da je Tužilaštvo pokušavalo da dokaže svijest optuženog kroz prisustvo sastancima, ali da su izostali dokazi o zaključcima s tih sastanaka.

Josipović je oslobođen optužbi da je izdao naređenje, a Tešić neposredno izvršavao naredbu o angažovanju pripadnika SJB-a iz Bratunca na odvajanju muškaraca u Potočarima, kao i na njihovom prihvatu i smeštaju u Bratuncu.

Kreho je rekla da Tužilaštvo nije dokazalo da je Josipović izdao naredbu i odredio koji policajci idu u obavljanje zadataka. Ona je dodala da samo prisustvo određenog broja policajaca nije dovoljan dokaz.

Prema zaključcima veća, Tužilaštvo nije dokazalo da su Vasić, Zoljić i Pantić paralelno vršili komandu i nadzor nad pripadnicima policije, uključujući i PJP.

Pripadnici policije, kako je utvrdilo veće, bili su angažovani na nekim mestima, uglavnom na osiguranju putne komunikacije. Kreho je navela da je Prva četa PJP-a bila pretpočinjena Vojsci Republike Srpske (VRS) i to pod komandom Ljubiše Borovčanina. Borovčanin je u Haškom tribunalu osuđen na 17 godina zatvora.

Troškovi postupka, koji je trajao više od šest godina, padaju na teret budžeta. U ovom predmetu 2014. podignute su dve optužnice, a postupci su spojeni i suđenje je počelo u aprilu 2015. Tužilaštvo je tokom suđenja saslušalo 97 svedoka i četiri veštaka, a odbrane 23 svedoka.

Na danas izrečenu prvostepenu presudu dozvoljena je žalba.

BONUS VIDEO Željko Komšić prekinuo intervju sa novinarom Tanjuga posle rasprave o Srebrenici

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar