Bitkoin zavladao svetom: Turci njime plaćaju i čaj

Svet 13. apr. 202123:10
Podeli:
Čaj, bitkoin
Foto: Shutterstock

Bitkoin je danas dostigao novi rekord, sada vredi 62.000 dolara. Njegova prisutnost oseća se svuda, pa su tako na njega počeli da se navikavaju i oni koji su skloniji tradicionalnijim stvarima. Naime, u jednoj komšinskoj čajdžinici u Čorumu, turskom gradu, moguće je bitkoinom platiti jedan od najpopularnijih napitaka na svetu, čaj.

Pročitajte još:

U čajdžinici Red Lightning u Čorumu, preduzimljivi vlasnici spojili su prošlost i budućnost, to je prvo mesto u Turskoj  gde kupci mogu da plaćaju bitkoinima.

„Svi koje poznajemo u Korumu počinju da ulažu u kripto valute. Mislimo da će za oko pet godina papirna valuta propasti, zameniće je digitalna. Zato smo želeli da budemo u dobroj poziciji “, rekli su suvlasnici Husein Nalci  i Kerem Kutai Iildirim.

„Stariji kupci misle da je to pomalo apsurdno. Ismejali su nas. Turska lira dramatično je pala prošlog meseca nakon šokantne odluke predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da otpusti guvernera centralne banke Naci Agbala. Rezerva je sada na mestu četvrtog guvernera za manje od dve godine, a lira je izgubila polovinu vrednosti od valutne krize 2018. godine“, kaže Husein, a prenosi Gardijan.

Najnovija ekonomska previranja dovela su do porasta trgovine kriptovalutama u Tuskoj, a investitori se nadaju da će u nedavnom skoku bitkoina pronaći skrovište od inflacije.

Podaci američkog istraživača Čensilisa koje je analizirao Rojters pokazali su da je obim trgovine od početka februara do 24. marta naglo skočio na 218 milijardi lira tokom vikenda kada je Agbal otpušten, sa nešto više od 7 milijardi lira u istom periodu 2020. godine. Podaci su pokazali da se kriptovalutom vrednom 23 milijarde lira trgovalo u prvih nekoliko dana nakon najave smene guvernera, u poređenju sa milijardu lira u istom vremenskom rasponu prethodne godine.

Turske Gugl pretrage za kriptovalutom takođe su postigle rekord u nedelji pre uklanjanja Agbala.

Interesovanje Turske za kriptovalute neprekidno raste već nekoliko godina,

Guverner, koji je funkciju preuzeo u novembru, navodno je bio u svađi sa Erdoganom zbog povećanja kamatnih stopa.

Suprotno uobičajenom ekonomskom razmišljanju, predsednik je više puta rekao da veruje da visoke kamatne stope uzrokuju inflaciju.

„Turci vole stabilnu valutu zbog naše istorije visoke inflacije“, rekao je Ozgur Guneri, izvršni direktor berze kripto valuta BtkTurk.

„Zbog toga su generacije za generacijom Turaka ulagale u zlato, nekretnine i dolare“ dodao je.

Do sada Ankara nije povukla nijedan potez za regulisanje ili oporezivanje prostora digitalnih valuta.

Erdogan je nedavno ponovio pozive da Turci ulažu zlato i devize koje se drže ispod dušeka kako bi ojačali domaća finansijska tržišta.

Nedavne ekonomske nevolje u zemlji imale su značajne implikacije na njegovu vladajuću Stranku pravde i razvoja. Njena podrška je naglo opala, te je to označilo kraj godina snažnog ekonomskog rasta.

U Sirius Koinu, blagajna za kriptovalute nalazi se u blizini juvelirnice na istanbulskeoj Velikoj čaršiji. Mehmet vlasnik zlatare, rekao je da posao cveta. Vlasnici prodavnice nakita spremaju se da pokrenu sopstvenu trgovinsku berzu do kraja godine.

„Svi žele da se brzo obogate. Turci nisu izuzetak“, rekao je vlasnik.

Rekordni skok bitkoina

Najpoznatija kriptovaluta na svetu dostigla je danas novi rekord, sada vredi više od 62.000 dolara.

On je u poslednja 24 sata porastao za 2.95 odsto, a trenutno iznosi 62.628.57 dolara.

Cena bitkoina je u poslednjih godinu dana skočila čak 809.45 odsto, a 446.11 odsto u poslednjih šest meseci.

Procenjuje se da je njegova tržišna kapitalizacija premašila cifru od 1.15 biliona dolara.

Poslednji rekord je postignut u martu, kada se vrednost ove kriptovalute popela na 61.000 dolara.

Vrednost bitkoina raste od 2017. godine, kada je vredeo manje od 1.000 dolara.

Od samog početka, kurs bitkoina podložan je velikim oscilacijama. Najpre su beleženi usponi i padovi od nekoliko desetina evra, da bi ubrzo počelo da se radi o stotinama i hiljadama evra.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar