Bitkoin prvi put premašio 50.000 dolara

Svet 16. feb. 202117:52
Podeli:
Foto: REUTERS/Dado Ruvic

Prvi put bitkoin je danas prešao cenu od 50.000 dolara, nastavljajući svoj ubrzani rast. Najveća svetska digitalna valuta prema tržišnoj vrednosti porasla je za više od tri odsto, na rekordnih 50.487 dolara, prema podacima Coin Metricsa.

Bitkoin je dobio podsticaj nakon vesti da velike kompanije Tesla, Mastercard i BNY Mellon ulažu značajna sredstva u kriptovalute. Prošlog ponedeljka kompanija Tesla, rekla je da je kupila 1.5 milijardi dolara bitkoina kao deo nove strategije ulaganja i da će ga uskoro prihvatiti kao oblik plaćanja za svoje automobile.

Mastercard je objavio da će svoju mrežu otvoriti nekim digitalnim valutama. PayPal i BNY Mellon takođe su povukli poteze prema potpori kriptovaluta.

Teslino korišćenje korporacijske gotovine za kupovinu bitkoina pokrenulo je nagađanja hoće li i druge velike kompanije da slede njegov primer. Direktor Ubera Dara Kosrovšahi rekao je prošle nedelje za CNBC da je njegova kompanija razmatrala i brzo odbacila ideju kupovine bitkoina, ali razmišlja da prihvati kriptovalutu kao sredstvo plaćanja.

Ova zbivanja navela su mnoge ulagače da u kriptovalute veruju kako se poslednji porast vrednosti razlikuje od ranijih. Bitkoin je krajem 2017. godine skočio  na 20.000 dolara, da bi potom sledeće godine izgubio 80 odsto vrednosti.

„Mislim da je bitkoin danas mnogo stabilnija imovina nego što je bio pre tri godine“, rekao je Majkl Sejlor, direktor MicroStrategyja, kompanije za korporativni softver.

MicroStrategy i finansijsko-tehnološka kompanija Square, dospeli su prošle godine u medije nakon prihvatanja neuobičajene strategije korišćenja kompanijske gotovine za kupovinu bitkoina.

„Od marta 2020. godine vidljiv je ulazak institucija u bitkoin i mislim da će se taj trend 2021. nastaviti. Postoje oni koji bitkoin vide kao sredstvo razmene, ali lično verujem da će bitkoin postati uverljiv primer očuvanja vrednosti“, naglasio je Sejlor za CNBC.

Vrednost deonica MicroStrategyja porasla je sedam puta otkako je u avgustu prošle godine kupio prvi bitkoin. Kompanija je danas najavila da će ponuditi 600 milijona dolara u konvertibilnim obveznicama da bi kupila još više bitkoina. Nagađalo se da je MicroStrategy ponudio Tesli plan za kupovinu bitkoina nakon prepiske Sejlora i Elona Muska na Tviteru oko velikih transakcija s kriptovalutom.

Ipak, skeptici vide bitkoin kao špekulativno ulaganje i zabrinuti su da je reč o jednom od najvećih tržišnih balona u istoriji.

Ekonomisti poput Nouriela Roubinija ističu da bitkoin i druge kriptovalute nemaju suštinsku vrednost. Nedavna anketa „Deutsche Bank“ pokazuje da investitori smatraju bitkoin najekstremnijim balonom na finansijskim tržištima, zaključuje CNBC.

Komentari

Vaš komentar