Biontek ima sto puta veće prihode zbog prodaje vakcina

Svet 09. avg. 202120:07
Podeli:
Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Nemačka biotehnološka kompanija Biontek saopštila je da su se njeni prihodi više nego udvostručili u drugom kvartalu zahvaljujući prodaji vakcine protiv COVID-19, predviđajući da će za celu godinu dostići 15,9 milijardi evra. Kompanija takođe ističe da se sprovode dodatna klinička ispitivanja za dobijanje dozvola za vakcinaciju u još širem broju zemalja i u dodatnim grupama stanovništva, uključujući decu od šest meseci do 11 godina i zdrave trudnice.

U drugom kvartalu prihod nemačke kompanije, koja je razvila vakcinu u saradnji sa američkim Fajzerom skočio je na 5,31 milijardu evra. U istom periodu prošle godine iznosio je 41,7 miliona evra.

Neto dobit iznosila je 2,79 milijardi evra između aprila i juna. Drugi kvartal prošle godine kompanija je završila sa gubitkom od 88,3 miliona evra.

Oni navode da su do 21. jula ove godine isporučili više od milijardu doza vakcine kompaniji Fajzer u više od 100 zemalja i teritorija širom sveta i potpisali ugovore za isporuku približno 2,2 milijarde doza.

Očekuju da će do kraja ove godine njihovi godišnji kapaciteti za proizvodnju vakcina dostići tri milijarde doza, a 2022. trebalo bi ih proširiti na četiri milijarde doza.

 

Treća doza?

 

Procenjuju da će u fiskalnoj 2021. godini, nakon isporuke trenutno ugovorenih 2,2 milijarde doza vakcine, njihov prihod biti 15,9 milijardi evra.

Fajzer je krajem prošlog meseca povećao procenu svog udela u ovogodišnjem prihodu od prodaje vakcina na 33,5 milijardi dolara.

„Za borbu protiv pandemije koja još nije gotova, povećavamo ponudu naše vakcine protiv COVID-19 u više od 100 zemalja i teritorija širom sveta i olakšavamo pristup zemljama sa niskim i srednjim prihodima“, rekao je suosnivač i Generalni direktor Ugur Sahin.

Kompanija takođe ističe da se sprovode dodatna klinička ispitivanja za dobijanje dozvola za vakcinaciju u još širem broju zemalja i u dodatnim grupama stanovništva, uključujući decu od šest meseci do 11 godina i zdrave trudnice.

BONUS VIDEO: Treća doza vakcine

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar