Biontek: Od milionskih gubitaka do milijardu evra profita

Svet 10. maj. 202119:26
Podeli:
Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Nemački proizvođač vakcina protiv covida-19 Biontek saopštio je da ove godine s američkim Fajzerom mora isporučiti 1.8 milijardi doza vakcina protiv covida-19, što bi mu trebalo doneti prihod od 12.4 milijarde evra. Do 6. maja Biontek i Fajzerr isporučili su približno 450 miliona doza u 91 zemlju i teritoriju, a do danas su potpisali ugovore o isporuci približno 1.8 milijardi doza u ovoj godini, za 400 miliona više nego što su bili najavili u martu.

Kompanija je saopštila da je prvo tromesečje zaključila s prihodom nešto većim od dve milijarde evra, uglavnom zahvaljujući narudžbinama vakcina protiv covida-19, proizvedenog u saradnji s Fajzerom.

U prvom prošlogodišnjem tromesečju prihod mu je iznosio 27.7 miliona era.

Neto dobit dostigla je u prva tri ovogodišnja meseca 1.13 milijardi evra dok je isti prošlogodišnji period zaključno sa neto gubitkom od 53.4 miliona evra.

Troškovi istraživanja i razvoja više su nego utrostručeni, na 216.2 miliona evra.

„Biontek je nastavio da isporučuje naše vakcine protiv covida-19 širom sveta, u više od 90 zemalja i teritorija. Kontinuiranim inovacijama proširujemo pristup novim populacijskim grupama i geografskim područjima i rešavamo pojavu novih sojeva“, rekao je direktor Ugur Sahin.

Do 6. maja Biontek i Fajzerr isporučili su približno 450 miliona doza u 91 zemlju i teritoriju, a do danas su potpisali ugovore o isporuci približno 1.8 milijardi doza u ovoj godini, za 400 miliona više nego što su bili najavili u martu.

Sada očekuju da će ove godine prodajom vakcina ostvariti prihod od 12.4 milijarde evra, za 2.6 milijardi evra veći nego što su do sada predviđali.

Ponovili su da će im izlazni kapacitet vakcina do kraja godine dostići tri milijarde doza i premašiti tri milijarde u 2022. godini.

Fajzer je prošle nedelje saopštio da iduće godine zajedno žele da proizvedu čak četiri milijarde doza, uglavnom za zemlje sa niskim i srednjim prihodima.

Biontek je danas najavio i da planira da gradi novu fabriku u Singapuru koja bi od 2023. godine trebala da proizvodi nekoliko stotina miliona doza mRNA vakcina godišnje.

Kineski partner Fosun Pharma izvestio je u nedelju da će u okviru zajedničkog projekta osigurati fabriku godišnjeg kapaciteta do milijardu doza vakcina protiv covida-19.

Najava se nadovezala na ugovor s Europskom unijom o isporuci do 1.8 milijardi doza vakcina protiv covida-19 u periodu 2021. do 2023., uključujući revakcinisanje, donacije i preprodaju doza.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar