Biolog Đikić: Tek smo na sredini prvog talasa pandemije

Svet 02. jul. 202020:22
Podeli:
Foto: N1

Molekularni biolog i jedan od vodećih svetskih naučnika Ivan Đikić, komentarišući novi rast broja zaraženih koronavirusom u regionu i svetu, kaže da je ovo samo pokazatelj da je reč o opasnom virusu i da je došlo do naglog opuštanja.

Kako je rekao za portal Avaz, prvi deo pojave virusa dosta je dobro smiren uvođenjem epidemioloških mera, ali je nakon toga došlo do popuštanja, i mera i kod ponašanja ljudi.

„Nismo bili svesni da virus i dalje oko nas živi i širi se, ali tiho. Ovo je i dalje prvi talas i ponovna pojava lokalnog širenja virusa unutar prvog talasa. Zašto je to tačno? Zato što u prvom talasu u celom svetu imamo više od deset miliona zaraženih, više od 180.000 ljudi dnevno novozaraženih. Mi smo sada u sredini prvog talasa pandemije koronavirusa u svetu. Ovo nije drugi talas i virus nije oslabio“, istakao je Đikić.

On tvrdi da se u BiH i regionu u početku dobro reagovalo, smanjilo se širenje virusa, ali on „nije kompletno uništen“.

„On se sada ponovo pojavio u istoj sredini gde je bio i pre, ali nismo dovoljno testiranja sprovodili pa nismo znali. Nismo hteli da slušamo da je virus oko nas i, kada smo mislili da je sve gotovo, svi su se opustili. Mere koje su popuštene nisu bile komunicirane s dozom ozbiljnosti da je virus vrlo opasan. Pokušali smo da relativizujemo opasnost“, kazao je Đikić.

Mišljenja je da je ovaj virus izuzetno opasan i da se s njim ne sme niko igrati.

„Moramo biti vrlo precizni i zdravstveno temeljiti. Virus se sada pojavljuje u blažim oblicima, ali je i dalje opasan. To ne sme nikoga da zavara. Takođe, moramo puno više da testiramo ljude, jer se pojavio u istoj sredini gde je bio“, naveo je Đikić.

Komentari

Vaš komentar