Biogradska gora ipak nije na listi UNESKO

Svet 29. jul. 202112:43
Podeli:
Biogradska gora
Biogradska gora Foto:Michel Cavalier / AFP / Profimedia

Biogradska gora ipak ni ove godine nije se našla na UNESCO listi svetske prirodne baštine, iako je ta vest objavljena na njihovom vebsajtu. Kako je "Vijestima" nezvanično pojašnjeno, uz Crnu Goru i Srbija se greškom našla u UNESCO informaciji za medije.

Pročitajte još:

U originalnoj vesti, pored ostalog, navedeno je da se odlukom UNESCO-a, Biogradska prašuma našla na listi evropskih bukovih drevnih šuma i prašuma, kao deo Svetske prirodne baštine. Biogradska prašuma je rezervat biosfere.

Svetska baština UNESCO-a sastoji se od Svetske kulturne baštine i Svetske prirodne baštine. Lista sadrži ukupno 936 spomenika u 153 države, od čega 725 spomenika kulture, 183 spomenika prirode i 28 spomenika koji su istovremeno na obe liste, pišu Vijesti.

Da bi bio upisan na UNESCO listu svetske baštine, lokalitet mora da ima jedinstvenu vrednost i ispunjava makar jedan od kriterijuma za upis. Listu značajnih kulturnih i prirodnih mesta sastavljaju države. Država prvo mora sastaviti popis značajnih kulturnih i prirodnih mesta i to je lista kandidata. Biogradska prašuma je na listi kandidata već 35 godina.

Na UNESCO listi svetske baštine su i Durmitor i Kotor.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar