Bio sam na 50 koraka od eksplozije: Svedok opisuje pokolj na aerodromu u Kabulu

Svet 28. avg 202119:46 > 19:49
Podeli:
Foto:REUTERS TV/1TV/Handout via REUTERS

Avganistanci koji su za dlaku izbegli teroristički napad ispred aerodroma u Kabulu opisali su zastrašujuće scene i gomile tela žrtava na mestu eksplozije, prenosi CNN.

PROČITAJTE JOŠ:

Muhamed, koji je rekao da je pomagao američkim snagama i radio sa NATO-om u Avganistanu, bio je u četvrtak na aerodromu sa svojom porodicom, pokušavajući da razgovara sa američkim trupama i pronađe let kako bi otišao iz zemlje.

„Stajao sam samo 50 koraka od eksplozije koja se juče dogodila, bio sam sa svojom porodicom“, rekao je za CNN.

„Ne mogu vam opisati situaciju… bila je to scena iz filma koju sam gledao u stvarnosti“.

„Bila je reka krvi… ako ste hteli da napravite nekoliko koraka, morali ste prvo da proverite da li ima mrtivh tela pod vašim nogama“, rekao je on. Iz bezbednosnih razloga nije naveo svoje prezime.

„Pokrio sam oči ćerkama da ne vide situaciju, jer je to bila jako loša situacija. Nekon toga sam izveo svoju porodicu i krenuo putem ka kući“, rekao je on.

U napadu kod aerodroma u Avganistanu poginulo je više od 170 ljudi. Odgovornost za napad preuzela je grupa ISIS-K. Trinaest američkih vojnika stradalo je u eksploziji.

Muhamed je rekao da su mu talibani poslali više pretećih poruka, upozoravajući ga da će biti ubijen ako ne sarađuje sa njima.

Ali uprkost brutalnom napadu, rekao je da će se vratiti sa porodicom na aerodrom u Kabulu, kao što je to činio cele nedelje.

„Pokušavam da odem do aerodromskih vrata kako bih mogao da razgovaram sa stranim trupama i pokažem svoju ličnu kartu i papire da kažem da sam radio sa njima, ali nisam imao uspeha“, rekao je on.

Glavni ulaz na aerodrom

Smrtonosni napad se dogodio na kapiji aerodroma koja je nedavno postala glavna ulazna tačka na aerodrom, a primarnu bezbednost tamo pružaju američki vojnici. Područje oko te kapije je korišćeno za zadržavaje izbeglica nakon što su prošli kroz talibanske punktove izvan aerodroma i pre nego što im je bilo dozvoljeo da odu na aerodrom.

Hiljade Avganistanaca okupilo se poslednjih dana na vratima aerodroma u nadi da će biti evakuisani. Snimak objavljen na društvenim mrežama u četvrtak nakon eksplozije prikazuje haotične scene gomile koja pokušava da pomogne ranjenicima koji su ležali na zemlje među velikim brojem poginulih.

Na fotografijama se vidi kako se krvavi ljudi transportuju u bolnice sa mesta događaja. Ostali svedoci su tragediju opisali kao pokolj.

„Kao da mi je neko izvukao tlo ispod nogu, na trenugak sam pomislio da su mi bubne opne ispucale i izgubio sam osećaj sluha“, rekao je u četvrtak Rojtersu bivši radnik međunarodne razvojne grupe sa američkom migrantskom vizom.

„Video sam tela i delove tela u vazduhu poput tornada. Video sam tela i delove tela, starije i povređene muškarce, žene i decu razbacane na mestu eksplozije“, rekao je čovek.

„U ovom životu nije moguće videti sudnji dan ali danas sam video sudnji dan, video sam svojim očima“, rekao je on.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar