Bili smo u crkvi u Kotoru koju su sportisti hteli da skrnave

Svet 08. maj. 202111:59 > 09. maj. 2021 15:55
Podeli:
Crkva Svetog Nikole Kotor Crna Gora
Crkva Svetog Nikole u Kotoru Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Crkva Svetog Nikole u Kotoru u prethodnih nekoliko dana najčešće je spominjana zbog velikog skandala koji su izazvali pijani mladići koji su vređali suprugu kotorskog sveštenika Nemanje Krivokapića samo zbog toga što ih je upozorila na nedolično ponašanje zbog njihovog pokušaja da uriniraju na ulazu u ovu bogomolju. Ekipa portala Nova.rs posetila je saborni hram u ovom primorskom mestu kako bi kroz razgovor sa sveštenikom Krivokapićem otkrila zbog čega je značajna crkva u Kotoru, koja je, nažalost, u žižu javnosti dospela zbog velikog incidenta.

Podsetimo, u noći između 2. i 3. maja, mladići, s kojima je u društvu bio i bivši vaterpolista Crvene Zvezde i Partizana, Danilo Adžić, vređali su suprugu kotorskog sveštenika Nemanje Krivokapića, nakon što ih je upozorila na nedolično ponašanje.

Crna Gora Kotor Svestenik Nemanja Krivokapic
Otac Nemanja Krivokapić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Crnogorski mediji su naveli da je Adžić bio u društvu bivšeg fudbalera Bokelja Miloša Banićevića i karatiste Filipa Krivokapića, koji su skrnavili ulazna vrata Crkve Svetog Nikole u Starom Gradu.

„Pomenutog dana u 00:20 videla sam tri pijana momka, a potom čula kako izgovaraju, citiram ‘Hajde da pi*amo po crkvi’. Jedan od njih je prišao Crkvi Svetog Nikole, počeo da otkopčava i spušta pantalone. Ja sam zatim uzviknula da ću zvati policiju, da bi mi jedan od tih momaka rekao – ‘Šta je srpska k*rvo ili d*oljo’, ne mogu se tačno setiti“, navodi se u zapisniku koji su objavili mediji, a koji je napravila policija nakon što je uzela izjavu od supruge kotorskog sveštenika Nemanje Krivokapića.

Crkva Svetog Nikole Kotor Crna Gora
Crkva Svetog Nikole u Kotoru Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Sveštenik Krivokapić nije želeo da govori o pomenutom događaju, ali je za naš portal rado pričao o značaju bogomolje o kojoj se stara, ističući da je crkva Svetog Nikole centar bogoslužbenog života u tom mestu.

PROČITAJTE JOŠ:

“Ona nije najstarija crkva, jer na ovom trgu se nalazi i crkva Svetog Luke koja datira još od 12. veka, odnosno doba Nemanjića. Mi pretpostavljamo da je Sveti Sava služio u toj crkvi, imajući u vidu da je boravio u Kotru i da je tu crkvu podigao njegov brat Vukan. Ipak, činjenica je da je centar bogoslužbenog života u crkvi Svetog Nikole. U pitanju je mnogo mlađa crkva, imajući u vidu da je izgrađena početkom 20. veka. Ona je podignuta na mestu gde se nekada nalazila druga, katolička crkva, koja je za vreme francuske vlasti u Kotoru data na korišćenje pravoslavcima i koja je takođe bila posvećena Svetom Nikoli. Međutim, ta crkva je potpuno izgorela”, objašnjava naš sagovornik i dodaje da nije slučajno što se u gradu na obali mora nalazi crkva posvećena zaštitniku moreplovaca.

“Primorje je mesto gde je počeo da se razvija kult Svetog Nikole. On počiva u Bariju i preko tog grada je kult njegove ličnost došao do Kotora, odakle se razvio do Srbije i zbog toga je danas praznik posvećen njemu jedna od najmasovnijih krsnih slava. Budući da u primorju ima dosta pomoraca i da se Sveti Nikola izuzetno poštuje, nije ni čudo što postoji mnogo crkava podignutih u njegovu čast”, ističe on.

Crkva Svetog Nikole Kotor Crna Gora
Crkva Svetog Nikole u Kotoru Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Crkvena riznica čuva značajna nacionalna blaga

Krivokapić objašnjava da crkva Svetog Nikole u Kotoru poseduje izuzetno bogatu riznicu, te da je reč o ozbiljnoj kolekciji vrednih ikona.

“Posedujemo drudge crkvene predmete, poput krstova, putira, jevanđelja… Ovde se nalaze i portreti bokokotorskih episkopa i njihove odežde. Postoji, takođe nekoliko interesantnih knjiga, poput ‘srbulja’. Tu je i bukvar kojim se Crna Gora predstavila na jednoj izložbi u Londonu, a u našem posedu je jedno od prvih izdanja Vukovih (Vuk Stefanović Karadžić) prevoda Svetog pisma. U riznici se nalaze i veoma važni dokumenti, kao što je odobrenje austrougraskog cara Franje Josifa, koji se potpisao na ćirilici kad je dao dozvolu za osnivanje bokokotorske eparhije”, opisuje Krivokapić.

Crkva Svetog Nikole Kotor Crna Gora
Crkva Svetog Nikole u Kotoru Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Suživot sa katolicima na visokom nivou

Naš sagovornik je istakao da Srpska pravoslavna crkva u Kotoru gaji izuzetno dobre odnose sa Katoličkom crkvom, što se najbolje vidi prilikom obeležavanja značajnih praznika.

“Postoje običaji koji su veoma specifični za Kotor. Poznato je da mi u različitim periodima slavimo Vaskrs, pa tako kad katolici obeležavaju Veliki petak, mi iz poštovanja ne oglašavamo naša zvona. Tako i oni, kad mi obeležavamo naš Veliki petak. Kad mi slavimo Svetog Savu, oni tad započinju svečanosti posvećene Svetom Trifunu i tad gradska muzika istovremeno pozdravlja i naš praznik”, ističe Krivokapić, objašnjavajući da se to događa nakon što se u pravoslavnom hramu završi liturgija.

“Nakon toga svi izlazimo na trg gde gradska muzika u znak poštovanja svira dve himne posvećene Svetom Savi – Mokranjčevu i kotorsku, kojom se naročito ponosimo i koja je starija od pomenute koju je komponovao Mokranjac. Kad gradska muzika odsvira te dve himne, onda ona odlazi do njihove katedrale gde pozdravi i njihov praznik. Veoma često se događa da katolički vernici dođu na naš trg dok se sviraju himne posvećene Svetom Savi i da nakon toga naši vernici odlaze na njihov trg”, navodi on i dodaje da je veoma ponosan što služi u Kotoru.

Crkva Svetog Nikole Kotor Crna Gora
Crkva Svetog Nikole u Kotoru Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

“Ne samo da je reč o lepom, primorskom gradu, već je reč o mestu koji baštini ogromnu tradiciju. Bogosluženje u Kotoru, odnosno u crkvi Svetog Nikole, nikada nije prekidano”, podvlači Krivokapić.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar