Bilčik: Zabrinuti smo zbog kursa kojim se Crna Gora kreće

Svet 20. maj. 202100:42
Podeli:
Foto: N1; Vladimir Bilčik

Predsedavajući parlamentarnog odbora Evropkog parlamenta sa Crnom Gorom Vladimir Bilčik ocenio je da je Crna Gora na raskrsnici i iskazao zabrinutost zbog kursa kojim se kreće Crna Gora, preneli su podgorički mediji.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Kao lider u pregovaračkom procesu pristupanja EU, zemlja stoji u mestu već mesecima, a neki potezi nove parlamentarni većine otvaraju važna pitanja o geopolitičkoj orijentaciji Crne Gore. Svi moramo obratiti pažnju na Crnu Goru danas. Ako se ova mala zemlja na Jadranu okrene Istoku, to bi moglo imati dalekosežne posledice na evropsku perspektivu Zapadnog Balkana“, upozorio je Bilčik.

Bilčik je potom iskazao zabrinutost zbog donošenja Zakona o tužilastvu koji, kako je objasnio, ostavlja prostor za politizaciju pravnog sistema.

„Crna Gora je trebala da ispoštuje kompletne preporuke Venecijanske Komisije. EU put ne podrazumijeva selektivno primenjivanje mjera i uzimanje što se kome dopada sa menija, to je u stvari puna posvećenost i građenje poverenja sa EU partnerima“, upozorio je Bilčik.

Evropski parlament usvojio je večeras, u formi Rezolucije, izveštaj o Crnoj Gori izvestioca Tonina Picule.

Poslanici u Evropskom parlamentu pozdravili su izričitu posvećenost nove vlade da nastavi da teži integraciji u EU i pohvaljuju napredak Crne Gore u pristupnim pregovorima.

„Naglašavajući da je od vitalnog značaja da se ne ponište ranija dostignuća u procesu reformi, poslanici podstiču novu vladu da iskoristi svoj mandat za ubrzavanje reformi povezanih sa EU. Zabrinuti zbog napete političke klime u zemlji, takođe napominju da je otvoren i konstruktivan dijalog svih političkih i društvenih aktera od ključne važnosti za napredak Crne Gore na putu ka EU“, navodi se u saopštenju EP.

Ukazuje se da je Crna Gora sve ranjivija kako njen javni dug raste, posebno prema Kini.

S tim u vezi EP smatra da bi Evropska komisija, sa međunarodnim finansijskim institucijama, trebalo da nađe razumno rešenje za podršku fiskalnoj održivosti Crne Gore.

„Pored toga, oni koji su politički odgovorni za vrlo kontroverzni kineski zajam za auto-put Bar-Boljare moraju da odgovaraju“, poručuju poslanici u Evropskom parlamentu.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar