„Bila sam jedna od 12 žena Adnana Kašogija, i bilo je grozno“

Svet 29. apr. 202022:55
Podeli:
Foto: VALERY HACHE / AFP / Profimedia

Ko se još seća Adnana Kašogija, milijardera, trgovca oružjem, plejboja, koji je žario i palio svetskom džet-set scenom s početka 1980- tih godina prošlog veka. Verovatno niko, malo ko se seća i afere “Iran-Kontra” u koju je i sam Kašogi bio upleten i koja je označila njegov sunovrat. Sećanje na ovog milijardera koji je u Londonu preminuo 2017. u 82 godini u Londonu od posledica Parkinsovnove bolesti, oživela je bivši top model Džil Dod, danas vlasnica svetskog modnog brenda za devojke koje vole surf estetiku - “Roksi”.

Džil je tada kontraverznog saudijskog biznismena preplanulog tena Adnana Kašogija (koji, inače, nema nikave veze sa brutalno ubijenim novinarom Džamalom Kašogijem), upoznala kad je imala samo 20 godina. Kašogi je već tad bio u poznima četrdesetim, bio je milijarder i okružen lepoticama.

Džil, koja sada ima 60 godina odlučila je za VICE da ispriča deo priče kako je izgledala bizarna veza sa bogatim milijarderom, kako je izgledao život u njegovom haremu, koji je delila sa još 11 žena.

Ondašnje bogatsvo Kašogija tad je bilo procenjeno na 4 milijarde dolara na vrhuncu njegove moći krajem 1970-tih godina prošlog veka. Za njega se često govorilo da je bio najbogatiji čovek na svetu.

Većinu svog bogatstva stekao je trgujući oružjem. Ovaj Saudijac ući će u istoriju kao najefikasniji trgovac smrću koji je postojao, jer je tokom svoje ere sklapao najunosnije poslove sa vladama pri kupovini naoružanja, ali i najvećim svetskim proizvođačima oružja i privatnim klijentima širom sveta.

Iako je važio za veoma opasnog čoveka, nije bio bez slabosti, a najveća su mu bile lepotice.

“Imao je nezasit apetit za lepim ženama“, priča Dod i po prvi put otkriva koliko ju je to sve nerviralo, kao i njegovo nepredvidivo ponašanje, koje je iskusila dok je izlazila i provodila se sa zloglasnim trgovcem smrću.

Dod se prisetila prve noći, kada je srela ovog saudijskog milijardera na zabavi u Monte Karlu.

Džil je već tad imala uspešnu karijeru fotomodela u Parizu.

Za VICE izjavila je da je primetila kako je Kašogi gleda, a kod njega privuklo ju je njegov neobičan način da privuče pažnju.

“Pogledao me je u oči, a zatim podigao rukav i uzeo staklo, verovatno je razbio čašu od šampanjca ili naočare, posekao je nadlakticu i onda sopstvenom krvlju napisao na ruci “volim te”. Tad nisam imala pojma ko je on, ali sam ga mnogo volela“.

Kašogi je već tad bio oženjen čovek, otac petogodišnjeg dečaka, kad je upoznao Džil sa kojom se upustio u vezu. Imao je 11 žena, koje su ispunjavale sva njegova lična zadovoljstva. Ni sama nije slutila da će biti 12. supruga.

Ubrzo je i ona postal deo Kašogijevog harema, što joj je dalo mogućnost da živi u raskošnim apartmanima u Saudijskoj Arabiji.

Ona je  2017. za australijski “Kanal 9” ispričala da je tek kasnije shvatila da je živela luksuznim životom i da je ta veza za nju bila nestvarna.

“Nikad to nisam smatrala prokletstvom, niti da sam ja prokleta“, dodala je Džil i otkrila da je saudijski milijarder od nje tražio da potpišu ugovor pre nego što su započeli ljubavnu vezu.

“Rekao mi je: Želim da se pobrinem za vas, želim sa vama da napravim petogodišnji ugovor, ja ću vam obezbediti sve, a vi ćete biti kod mene i 24 časa na raspolaganju. Prihvatila sam“, kaže Džil i dodaje da u početku nije bila ljubomorna što deli svog dečka sa drugim ženama, uključujući i njegovu zvaničnu suprugu.

Međutim, raskošni život naglo se završio kada je utvrđeno da je anksiozna, što je bila posledica Kašogijevog razvrata. Kada je doveo novu ženu u harem, ona je Džil pokazivala prsten, koji joj je on lično kupio dok je sa njim boravila u Las Vegasu. Prsten je bio identičan onom, koji je poklonio Džil, što joj je uništio san o ljubavi i raskošnom životu sa milijarderom. Zbog toga on joj je okrenuo leđa i odjednom je nestao sav novac i raskoš.

Ona za VICE kaže:

“Raskinuli smo vezu nedugo posle te noći u Las Vegasu i to je za mene bilo olakšanje. Otkrila sa da je juriti za srećom i bogatstvom poput trčanja za sopstvenom senkom. Shvatila sam da ne postoji čarobni predmet ili tolika količina novca koja može omogućiti da se čovek oseti potpunim i da ima mir. Mir se ne nalazi u objektima, moći, status ili bogatstvu.

Džil Dod kaže da ne žali za vremenom koje je provela sa Kašogijem i da ga i dalje voli.

„Bio je sjajan, stalno smo se družili, bio je veliki ljubavnik, sve je bilo obostrano i lepo“, rekla je ona.

Autor: Andrej Mlakar/Daily Mail

Biografija kontraverznog saudijskog milijardera

Adnan Kašogi, saudijski trgovac oružjem i milijarder, rođen je 1935 u Meki. Njegov otac Muhamed Kašogi bio je lični lekar saudijskog kralja. Zbog svojih poslova postao je najbogatiji čovek na svetu. Njegovo bogatstvo se 1980-tih procenjivalo na 4 milijarde dolara.

Bio je oženjen sa Engleskinjom Sandrom Dali, koja je prešla u islam i uzela ime Soraja. Imali su petoro dece, a Soraja je u braku sa Kašogijem rodila i ćerku Pertinu. Međutim par se kasnije razveo, ali mu to nije smetalno da u vanbračnoj vezi živi sa 12 žena od koje su neke bile najlepše na svetu, a nudio im je život u apartmanima sa pet zvezdica, let privatnim avionima i posedovanje haljina najvećih modnih kreatora. Dok su njegovi rivali poslovali u najvećoj tajnosti, Kašogi se pored posla zabavljao, točio šampanjac i kavijar, žurke su trajale danima. Društvo su mu pravile holivudske zvezde, među kojima i Elizabet Tejlor, za koju je posle operacije raka napravio žurku u Istanbulu, na kojoj je svirao bend Kvin. O njemu su kružile razne legende, a jedna kaže da je na vrhuncu svog bogatstva dnevno trošio 250.000 dolara.

Ali sve je krenulo nizbrdo kad je otkriveno da je bio umešan u aferu šverca oružja poznatu kao Iran- Kontra koja je izbila  krajem 1980-tih. Za Kašogija se pričalo da je bio lično posredovao u isporuci oružja i rezervnih delova Iranu, koji je tad bio pod embargom. Tadašnja administracija Ronalda Regana pokrenula je bila složenu operaciju da se Iranu proda oružje, koje je tražio u zamenu za američke taoce. Taoci su posle provale radikalnih studenata bili zatočeni u američkoj ambasadi u Teheranu.

Iran je pustio taoce, a novac koji je tom prilikom dobijen iskorišten je za rat protiv levičara u Nikaragvi.

Regan je bio zbog ove afere primoran da se izvini, a Kašogi je došao pod udar medija. Njegovo bogatstvo iznenada počelo je da se topi zbog velikog broja sudskih slučajeva, a počeo je da zapada i u finansijske probleme, što ga je primoralo da proda veliki deo imovine, uključujući tu i superjahtu “Nabil”, koju je kupio sadašnji američki predsednik Donald Tramp. Kašogi je preminuo daleko od medijske scene 2017. u Londonu u 82, godini života, pošto je izgubio borbu sa Parkinsonovom bolešću.

Komentari

Vaš komentar