Gejts se vakcinisao, otkriva kada će prestati da nosi masku

Svet 27. feb. 202109:54 > 09:55
Podeli:
Foto:Screenshot/Twitter/@BillGates

Milijarder-filantrop Bil Gejts (65) primio je drugu dozu vakcine protiv korone ali je poručio da će, iako je vakcinisan, nastviti da poštuje epidemiološke mere poput nošenja maske.

Pročitajte još:

„Želim da budem primer drugima“, rekao je Gejts u intervjuu na aplikaciji Klabhaus (Clubhouse). „Iako ste vakcinisani, i dalje možete da prenosite zarazu“, dodao je on.

Američki Centar za kontrolu bolesti poručio je da čak i oni koji su vakcinisani protiv korone, treba da nastave sa poštovanjem epidemioloških mera. Iako su i Modernina i Fajzerova vakcina, koje se koriste u SAD, efikasne u sprečavanju teških oblika bolesti i smrti od kovida-19, još uvek se sa sigurnošću ne zna da li sprečavaju u potpunosti prenošenje zaraze.

„Neću prestati da nosim masku, niti ću prestati da budem oprezan, naročito u blizini starijih ljudi koji se još nisu vakcinisali“, rekao je Gejts, a prenosi CNBC.

Gejts o povratku u normalu

Mnogi se pitaju kad ćemo se vratiti u normalu, ili barem ukinuti mere poput nošenja maske i fizičke distance. „Tek u kasno proleće ili na leto možemo da razmišljamo o značajnijoj promjni ponašanja, ako brojke budu dobre“, rekao je Gejts i dodao da on namerava da nastavi sa nošenjem zaštitne maske i tokom jeseni, sve dok stope zaraženih ne padnu značajnije. Na kraju krajeva, dodao je on, to „nije neka strašna stvar“.

Glavni američki epidemiolog, dr Entoni Fauči rekao je da postoji mogućnost da će Amerikanci morati da nose maske do 2022. godine te da će to zavisiti od toga kako i koliko brzo virus cirkuliše u zajednici.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar