Zavirite u džep Bila Gejtsa: Milijarde, fondacije, ostrvo…

Svet 07. apr. 202119:32
Podeli:
Foto:EPA/OLIVIER HOSLET; printscreen/youtube/TheRichest

Ukupno bogatstvo četvrtog najbogatijeg čoveka na svetu procenjuje se na 124 biliona dolara. Donirao je 300 miliona kako bi pomogao borbi protiv epidemije koronavirusa, osnivač je jedne od najvećih kompanija na planeti, vlasnik i najveće privatne humanitarne organizacije, a sebe često voli da počasti i raznim vrtoglavo skupim poklonima.

Pročitajte još:

Na prošlogodišnjoj Forbsovoj listi ovaj milijarder zauzeo je drugu poziciju. Zanimljivo je da se tako visoko kotirao, ako se u obzir uzme podatak da je 2020. godine prodao veliki deo svog udela u Majkrosoftu. Sredinom marta iste godine, Gejts je podneo i ostavku na mesto člana uprave Majrosofta, softverske firme koju je osnovao sa Polom Alenom 1975. godine.

Trenutno poseduje tek nešto više od jedan odsto udela u firmi.

Gotovinu od prodaje uložio je u širok spektar različitih akcija i drugu imovinu kako bi zaštitio svoj ogroman portfelj od potencijalne katastrofe.

Pomogao u doba pandemije

Kako je u trenutku prodaja deonica, svet zadesila pandemija koronavirusa, Gejts je odlučio da deo svog bogatstva uloži u spašavanje sveta od ovog nevidljivog neprijatelja.

„Naša kompanija je do sada uložila 300 milona dolara u borbu protiv koronavirusa. Većina tih finansija usmerena je na proizvodnju i nabavku presudnih medicinskih potrepština. Na primer, dali smo podršku naučnicima koji su razvijali nove lekove za zarazu koronavirusom, uključujući monoklonska protivtela, i sarađivali smo s raznim partnerima kako bismo osigurali da se ti lekovi formulišu na način koji je jednostavan za transport i upotrebu u najsiromašnijim delovima sveta“, napisali su Gejtsovi.

Dodaju da se radi o protivtelima koji zahvataju i onesposobljavaju virus, baš kao što to rade prirodna antitela našeg imunološkog sistema.

„Takođe smo podržali napore na razvoju i distribuciji sigurnih i učinkovitih vakcina. Među njima su vakcine protiv upale pluća, kolere, meningitisa, rotavirusa, tifusa i japanskog encefalitisa koja su spasila milione života“, naveli su u pismu.

Prema nekim podacima, Gejts i njegova supruga Melinda, izdvojili su i 50 miliona dolara za KOVAKS, međunarodni projekat kojim žele da obezbede da 92 zemlje sa niskim i srednjim dohotkom imaju pristup vakcini.

Takođe su donirali i 20 miliona dolara u Koaliciju za epidemiološke inovacije u stanjima pripravnosti (CEPI), koja izdvaja sredstva za druge moguće kandidate za vakcinu protiv koronavirusa.

Dobrotvorni rad dug 20 godina

Ovo nije prvi put da Bil ulaže svoj novac u stvari koje pomažu svima.

Sa suprugom Melindom je davne  1994. godine pokrenuo Fondaciju Vilžiam H. Gejts (preimenovanu u Bil & Melinda Gejts 1999. godine). Osnovana je u cilju  finansiranja globalnih zdravstvenih programa i projekata na severozapadu Tihog okeana.

Tokom drugog dela devedesetih, supružnici su takođe finansirali severnoameričke biblioteke preko Fondacije Gejts Librari i prikupljali novac za grantove za manjinske studije kroz program Gejt Milenijum Skuls.

Početkom 21. veka, fondacija se fokusirala na globalno zdravlje i globalni razvoj, kao i na zajednice i obrazovanje u Sjedinjenim Državama.

Nakon kratkog prelaznog perioda, Gejts se odrekao svakodnevnog nadzora nad Majkrosoftom u junu 2008. godine, iako je i dalje ostao predsednik odbora, kako bi više vremena posvetio fondaciji Bil i Melinda Gejts.

Pročitajte i:

Odlikovan je predsedničkom medaljom za slobodu 2016. godine.

Nedavno šopingovao zemljište

Proteklih dana u javnosti se pojavila informacija da je Bil Gejts vlasnik najvećeg poljoprivrednog zemljišta u Sjedinjenim Američkim Državama.

List Land Report je objavio da je u njegovom vlasništvu 242.000 hektara zemljišta koje se nalazi u 18 saveznih država. Ovaj milijarder, čije je bogatstvo magazin Forbs procenio na 124 milijarde dolara, u Luizijani ima 69.071 hektar zemljišta, u Arkanzasu 47.927 hektara i Nebraski 20.588 hektara.
U Feniksu, Arizoni, ima 27.750 hektara zemljišta na kom nastaje novo predgrađe.

Prema Land Reportu, Gejts vlasništvo nad zemljištem ostvaruje preko kompanije Kaskade Investments, koju koristi za investiranje u kompaniju za bezbednost hrane Ekolab, internet stranicu Vrum za prodaju i kupovinu polovnih automobila i nacionalnu železnicu Kanade.

Mnogima je iznenađujuće da je Gejts vlasnik najvećeg poljoprivrednog zemljišta, ali ovo nije prvi put da se okušao u ovoj delatnosti. On i njegova supruga su 2008. godine najavili da će osigurati 306 miliona dolara bespovratnog novca za promociju održive poljoprivrede velikog prinosa među poljoprivrednicima subsaharske Afrike i Južne Azije.

Bil Gejts Foto: EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

Njihova fondacija je uložila u razvoj i širenje “super useva” otpornih na klimatske promene i u uzgaoju krava u cilju da se ostvare veći prinosi. Da bi ostvarili ciljeve u poljoprivredi formirali su i neprofitnu organizaciju Gejts Ag One.

Još nije u potpunosti poznato za šta Gejts koristi svoje poljoprivredno zemljište i da li se ono koristi za konzervaciju. Kompanija Kaskade se nije oglasila po ovom pitanju, iako je to Forbs tražio.

Međutim, postoje naznake da se zemljište koristi za postizanje ciljeva njihove fondacije. Naime, kompanija Kontinvud Ag Menadžment je deo neprofitne organizacije Liding Harvest koja promoviše održivu poljoprivredu, a prioritet je zaštita useva, tla i vodenih resursa.

Land Report je ukazao na to da Gejts nije jedini milijarder koji poseduje poljoprivredna zemljišta. Među njima su i osnivač CNN-a Ted Tarner i čelnik Amazona Džef Bezos, piše Forbs.

Skupe slike, umesto brzih kola

Za razliku od automobila koji mu i nisu preterano interesantni, Bil Gejts je strastveni kolekcionar umetničkih dela, vrednih knjiga, pa je tako vlasnik nekoliko slika, čija vrednost dostiže i cifru od neverovatnih 36 miliona američkih dolara. Reč je o slici “Izgubljen na Grand Bansku”, koju je američki biznismen kupio 1998. godine. Osim ovog dela, Vinslova Homera, Bil Gejts u svojoj kolekcija ima i prelepa umetnička dela kao štu su slike “Polo Crovd”, “Soba Cveća”, “Nurseri”, “Daleka Grmljavina”… Osim slika, u kolekciji se izdvaja knjiga “Codeks Ličester”, vredna 30,8 miliona američkih dolara. Gejts je knjigu kupio 1994. godine, i predstavlja najskuplju knjigu ikada prodatu na aukciji…

Kada je reč o putovanjima, Bil Gejts je strastveni ljubitelj kampovanja, a omiljena destinacija za upuštanje u ovakav vid avanture mu je Grenland. Takođe, poseduje egzotično ostrvo “Grand Bogu Kej”. Ovo najveće ostrvo Belizea predstavlja raj na zemlji. Koštalo je nešto više od 25 miliona američkih dolara.

Takođe poseduje i jahtu vrednu 644 milona dolara.

 

Na obali jezera “Vašington” u Medini, nalazi se dom ovog milijardera. Za dizajn je bio zadužen Džejms Katler, koji je imao potpuno “odrešene” ruke. Rezidencija se prostire na 4.600 kvadratnih metara. Poseduje bazen (5.1 x 18.2 metara), automatsko osvetljenje celog objekta, prostranu biblioteku, dve trpezarije, dva dnevna boravka, kancelariju, teretanu, impresivni akvarijum, teniski teren, privatnu plažu, pozorište… Cela rezidencija opremljena je najsavermenijom “pametnom” tehnologijom… Procenjena vrednost ove superluksuzne nekretnine iznosi više od 200 miliona, a godišnja taksa iznosi 990.000 američkih dolara.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar