BiH traži od Kijeva dokumente o ukradenoj ikoni koju je Dodik poklonio Lavrovu

Svet 21. jan. 202215:32
Podeli:
Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Tužilaštvo BiH je zatražilo određenu dokumentaciju od institucija Ukrajine putem međunarodne pravne pomoći u vezi sa aferom "Ikona", potvrđeno je za Klix.ba.

PROČITAJTE JOŠ:

Dokumentacija Tužilaštvu BiH još nije dostavljena, a potrebna je kako bi postupajući tužilac bio u mogućnosti da se odredi prema daljim aktivnostima i da donese tužiteljsku odluku.

Afera „Ikona“ je pala u potpuni zaborav iako je sredinom decembra 2020. godine zatresla bih javnost nakon što su se pojavili navodi da je član Predsedništva BiH Milorad Dodik ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu poklonio 300 godina staru pozlaćenu ikonu, koja je pronađena u Lugansku, odakle je ukradena, prenosi Klix.ba.

Ruska Federacija je vratila poklon Dodiku nakon što je Ukrajinska ambasada u BiH obavestila Ministarstvo spoljnih poslova BiH da imaju opravdane sumnje da je ikona kulturno blago Ukrajine i da zahtevaju njen povratak.

Tužilaštvo BiH je zatim formiralo predmet i od tada je saslušan određen broj svedoka, među kojima je bio i Dodik.

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba rekao je da njegova država i dalje zahteva da rukovodstvo Bosne i Hercegovine vrati 300 godina staru pozlaćenu ikonu ukradenu u Lugansku te dodao da Milorad Dodik laže o poreklu ikone.

BONUS VIDEO: Šta Dodik očekuje od Beograda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar