Ministarka BIH: Vakcine AstraZeneka su za siromašnije zemlje

Svet 17. mar. 202115:56
Podeli:
Bisera Turković Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković izjavila je danas u Sarajevu da su vakcine "Kovidšild" kompanije "Astrazeneka", koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poklonio za potrebe Federacije BiH, jeftine vakcine i da ih naručuju zemlje koje imaju manje prihode.

Pročitajte još:

Turković je, posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem, rekla da ta vakcina koju su razvili Univerzitet u Oksfordu i farmaceutska kuća Astrazeneka, košta četiri dolara.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o svojoj ranijoj izjavi da je vakcina Astrazeneka, proizvedena i Indiji, namenjena siromašnim zemljama, ona je danas rekla da nije imala lošu nameru i da na poklonu treba biti zahvalan.

Turković je rekla da je, radi zaštite državljana BiH, zahtevala da Agencija za lekove i medicinska sredstva BiH da saglasnost za upotrebu tih vakcina.

„To bih tražila i danas i sutra za bilo koju drugu vakcinu koja dolazi u ovu zemlju, jer je to zakonska procedura“, izjavila je ona.

Do sada je u Federaciju BiH stiglo samo 10.000 vakcina „Astrazeneka“ koje je poklonila Srbija i potrošene su za zdravstvene radnike u kovid-ambulantama i još 5.000 doza te vakcine koje je poklonila Slovenija, koje su podeljene po celoj BiH.

Republika Srpska je samostalno naručila 22.000 ruskih vakcina „Sputnjik V“ za zdravstveno osoblje i najugroženije kategorije stanovništva, a 5.000 vakcina za vakcinisanje zdravstvenih radnika iz RS obezbedila je Srbija.

Nema naznaka kada bi BiH mogla da dobije 1,2 miliona vakcina naručenih putem mehanizma Kovaks.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar