BiH: Gore kuće u kojima borave migranti

Svet 10. avg. 202020:24
Podeli:
Velje brdo, Podgorica, Crna Gora, požar
Foto: Printscreen/RTCG

Tokom proteklog vikenda na području Unsko-sanskog kantona zabeležena su četiri požara, od kojih tri u Velikoj Kladuši i jedan u Ključu, a pretpostavlja se da su požare izazvali migranti. Nema veće materijalne štete zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca.

Na području Velike Kladuše goreli su lovačka kuća u naselju Glinica i napuštene proizvodne hale „Agrokomerca“ u naselju Polje, dok je u ključkom selu Velagići požar zahvatio jednu napuštenu kuću, prenose banjalučke Nezavisne.

Veća materijalna šteta u svim ovim slučajevima sprečena je pravovremenom intervencijom vatrogasaca, a počinioci nisu otkriveni.

 

Prema izjavama meštana, u svim tim objektima primećen je boravak migranata, a u policiji ističu dako povećanjem njihovog broja na području Unsko-sanskog kantona raste i broj provala. Oni navode da su takvi incidenti dosta česti u poslednjih nekoliko meseci i da migranti biraju napuštene i kuće bez nadzora kako bi boravili u njima. Tom prilikom, kako ističu, oni često lože vatru kako bi se ugrejali ili pripremili sebi nešto za jelo, upotrebljavajući različite zapaljive supstance, usled čega dolazi do izbijanja požara.

Osim provala, rapidno raste i broj drugih krivičnih dela čiji su počinioci ilegalni strani državljani, zbog čega građani osećaju sve veći strah za sopstvenu i bezbednost svoje imovine.

„U prvih šest meseci ove godine zabeležili smo 35 krivičnih dela čiji su počinioci migranti i preko 500 različitih incidentnih situacija u kojima su oni bili glavni akteri. Kada je reč o krivičnim delima, imamo jedno ubistvo, dva pokušaja ubistva, nanošenje teških telesnih povreda, razbojništva, krađe i provale, a imamo i krivično delo silovanje. U poslednje vreme od svih intervencija policije oko devedeset odsto se odnosi na migrante“, naveo je Ale Šiljdedić, portparol policije USK-a.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar