Bez dogovora u Budvi: Propao sastanak vladajućih partija

Svet 18. apr. 202120:33
Podeli:
Foto: Shutterstock

Sastanak vladajućih političkih partija u Budvi - Demokrata, Socijalističke narodne partije, Pokreta za promjene Prave Crne Gore, Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije večeras nije održan. Vrata kabineta gradonačenika Marka Carevića, gde je trebalo da u 18 časova bude održan sastanak kako je "Vijestima" rečeno, bila su zatvorena. Na sastanku se jedino nisu pojavili predstavnici Carevićeve Nove srpske demokratije.

Vruće političke teme, pre svega konačno zaključenje postkoalicionog sporazuma, i dalje funkcionisanje lokalne vlasti, predlozi za izbor dva potpredsednika Opštine, kao i dalja raspodela izvršne vlasti, trebale su da se konačno definišu između koalicionih partnera.

I dok su „Vijestima“ potvrdili gotovo u svim partijama da su u dogovoreno vreme stigli u zgradu Opštine, gde je u Carevićevom kabinetu bio dogovoren sastanak, i da jedino nije došao predstavnik Nove srpske demokratije, u toj partiji je rečeno da koalicioni sastanak nije bio zakazan, već otkazan ranije.

Ovim je ponovo produbljeno nepoverenje između, na jednoj strani Demokrata i predstavnika trećeg bloka – PzP, Prave Crne Gore i SNP, na jednoj i na drugoj strani NSD i DNP.

Koalicija „Za budućnost Budve“, koju je predvodio Carević na lokalnim izborima okupljala je pet partija – NSD, DNP, PzP, SNP i Prvu Crnu Goru.

Iako je nadmoćno porazila DPS i osvojila 14 mandata, par meseci nakon izbora unutar Carevićeve koalicije praktično je došlo do podele – tri partije PzP, SNP i Prava Crna Gora bile su nezadovoljne dinamikom pregovora koje je Carevićeva strana vodila sa Demokratama oko sklapanja postkoalicionog sporazuma, jer punih pola godine od izbora nije bila formirana izvršna vlast.

Nakon što su se pre mesec i po tenzije smirile i konačno dogovorili sve tri strane, ipak, i dalje je ostalo nezadovoljstvo pojedinih partija načinom na koji se upravlja gradom i nespremnošću da se do kraja izvrše sve raspodele funkcija unutar administracije.

Večerašnje neodržavanje sastanka praktično je ponovo doveo do podizanja tenzija. Sastanak koalicije održan je u petak i njemu je prisustvovao Carević, a mogle su se čuti kritike zbog cele situacije.

Tada je dogovoren večerašnji sastanak na kome bi se finiširale odluke.

Kako „Vijesti“ nezvanično saznaju, najviše trvenja postoji oko mesta potpredsednika, odnosno neslaganja unutar Carevećive koalicije i trećeg bloka kome treba da pripadne.

Jedno potpredsedničko mesto pripada Demokratama, ali na drugom insistiraju predstavnici trećeg bloka.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar