Besni Britanci stoje u redovima, a Džonson se baškari na moru FOTO

Svet 14. okt. 202123:00 > 15. okt. 2021 00:01
Podeli:
Foto: Mirrorpix / MirrorPix / Profimedia, Anna Watson / Alamy / Alamy / Profimedia

Premijer Velike Britanije, u jeku dve velike krize koje potresaju zemlju, odlučio je da se časti odmorom u Španiji. Dok jedan deo nemoćnih Britanaca stoji u redu za hranu i benzin, a drugi se oprašta od voljenih osoba koje su preminule zbog koronavirusa, Boris Džonson slika u dvorištu luksuzne vile u Marbelji čiji najam košta i do 30.000 evra nedeljno.

POGLEDAJTE JOŠ:

Na fotografijama koje su preneli ostrvski mediji vidi se britanski premijer kako slika u štafelaju ispred luksuzne vile u kojoj boravi sa porodicom u Marbelji.

Fotografije su objavljene samo dan nakon što je Džonsonova vlada pretrpela niz kritika zbog načina na koji se borila protiv pandemije. Rođaci žrtava korone burno su reagovali na ovaj prizor.

„Duboko je uznemirujuće za nas koji smo izgubili voljene da vidimo premijera kako slika u luksuznoj vili, a ne da odgovori na poražavajuće podatke. Ako premijer želi da njegovo saučešće porodicama dobije neko značenje, trebalo bi da sprovede istragu o potezima svoje vlade“, rekao je portparol grupe koja predstavlja ožalošćene porodice.

Imitiranje Čerčila

Bilo je i burnijih reakcija. Mediji na Ostrvu ismevali su Džonsona da je zapravo samo hteo da imitra Vinstona Čerčirila i čuvenu fotografiju na kojoj stoji pred slikarskim platnom sa četkicom u rukama, a pozabavili su se i cenom njegovog godišnjeg odmora. Tako je „Dejli mejl“ pronašao podatak da je za nedelju dana odmora u vili „Torre Tramores“, koja ima ima pet apartmana i udaljena je sedam kilometara od obale Marbelje, Džonson morao da izdvoji oko 30.000 evra.

 

Bes javnosti izazvala je činjenica da su iz Džonsonovog kabineta uveravali javnost da premijer ove godine neće ići na godišnji odmor.

Džonson se izgleda predomislio, a iz različitih vladinih izvora sada tvrde su da je ova pauza „razumna“, posebno jer nije odmarao u inostranstvu od decembra 2019. godine kada je nekoliko dana proveo u vili na karipskom ostrvu Mustik. Boris i njegova supruga Keri Džonson očekuju drugo dete krajem godine, pa britanska štampa kaže da je to prilika da zajedno putuju pre novog rođenja.

Na Marbelji sunčano, kod kuće haos

Istovremeno, u njegovoj domovini haos je na nekoliko nivoa. Prizori koji su obišli svet – Britanaci stoje u redovima na benzinskim pumpama nadajući se da će moći da napune rezervoar usled nestašica – u medijima stoje paralelno sa Džonsonovim fotografijama sa odmora. Isto tako, i fotografije praznih rafova u supermarketima.

Foto: Profimedia

Takođe, na udaru je njegova vlada zbog izveštaja na 150 stranica, koji predstavlja početnu procene Odbora za zdravstvo i socijalnu zaštitu britanskog parlamenta, te odbora za nauku i tehnologiju. U izveštaju se navodi da je odgovor Ujedinjenog kraljevstva na pandemiju bio „spor i reaktivan“.

Greška za greškom

Među najvećim neuspesima vladinog pristupa bila je politika na početku pandemije, kada je došlo do pokušaja kontrole pandemije, umesto da ona bude potpuno zaustavljena. Kritikovano je i odlaganje lokdauna, greške u britanskom programu praćenja kontakata i nedostatak pažnje koja se posvećuje najugroženijima, posebno onima u sektoru socijalne zaštite. Jedna svetla tačka za britansku vladu bilo je brzo i efikasno uvođenje programa vakcina, ističe se u izveštaju.

Velika Britanija ima jedan od njavećih procenata smrtnosti u svetu. Prema navodima grupe ožalošćenih porodica, izveštaj je „samo ogrebao površinu onoga kroz šta je zemlja prošla u poslednje dve godine“.

Ministar kulture Velike Britanije Oliver Dauden,Foto:EPA-EFE/WILL OLIVER

U odsustvu premijera, Oliver Dauden, predsednik Konzervativne stranke, izvinio se porodicama koje su izgubile voljene i rekao da pozdravlja izveštaj.

„Naravno, žao mi je, kao što je i premijeru žao. Vlada bi neke stvari promenila u odnosu na prošlost, ali ovo je bila kriza bez presedana. Nema neko pravilnika koji smo mogli da sledimo“, poručio je Douden, dok se Džonson i dalje nalazi na odmoru u Španiji.

BONUS VIDEO Britanska vojska u dostavi goriva širom ostrva

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar