(VIDEO) Policija ubila dečaka (13), Čikago na nogama

Svet 16. apr. 202107:53 > 08:10
Podeli:
Adam Toledo; ubistvo; Čikago
Foto: EPA-EFE/CIVILIAN OFFICE OF POLICE ACCOUNTABILITY

Objavljeni su video snimci kamere koju je nosio policajac iz Čikaga, na kojima se vidi kako je upucao Adama Toleda, 13-godišnjaka, dok je podizao ruke u vazduh.

Snimci su izazvali proteste, a četvrtak je gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut stala uz vođe latinoameričkih zajednica i pozvala na smirenost.

Policija je ubila Toleda 29. marta nakon potere. U  vreme pucnjave, Toledo je bio sa Rubenom Romanom (21) koji je optužen za nekoliko teških krivičnih dela, uključujući ugrožavanje dece i nepromišljeno korišćenje vatrenog oružja.

Vlasti su u početku objavile da je Toledo imao pištolj u ruci dok se okretao policajcima tokom potere, kao i da nije poslušao naredbe da se zaustavi.

Ali, na video snimku objavljenom u četvrtak prikazano je kako se Toledo zaustavlja dok policajac viče, okreće se i podiže ruke, bez tragova bilo kakvog oružja. Tada je policajac sa male udaljenosti puca u grudi Toleda.

Policajac je u četvrtak identifikovan kao Erik Stilman (34), belac koji je u odeljenju od avgusta 2015. godine.

Pročitajte još:

„Želim ponovo da zamolim da sve da misle pre svega na Adama Toleda, na ono kroz šta njegova porodica prolazi svakog dana otkako je saznala za njegovu smrt“, rekla je gradonačelnica Lajtfut na konferenciji za novinare.

Informacije o pucnjavi, uključujući Toledove godine, objavljene su tek nekoliko dana nakon što se incident dogodio. Elizabet Toledo, Adamova majka, obaveštena je o njegovoj smrti tek dva dana nakon pucnjave, misleći da joj je sin nestao.

Elizabet Toledo rekla je da je dva dana nakon pucnjave policija kontaktirala porodicu tražeći Adamovu fotografiju. Mislila je da je to za prijavu njegovog nestanka, ali oko 30 minuta kasnije policija je pokucala na njena vrata tražeći od nje da identifikuje njegovo telo, rekla je u intervjuu lokalnom magazinu.

Širom grada su se održali protesti koji su pozivali na transparentnost i odgovornost policije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar