Benet pozvao Netanijahua da napusti funkciju premijera

Svet 07. jun. 202109:09
Podeli:
Naftali Benet Naftali Bennett
Naftali Benet Foto:EPA-EFE/MENAHEM KAHANA

Lider izraelske partije Jamina (Desno) Naftali Benet koji će biti novi premijer Izraela, kako se očekuje, pozvao je Benjamina Netanjahua, dosadašnjeg predsednika Vlade, da napusti tu funkciju i dopusti da zemlja krene dalje.

PROČITAJTE JOŠ:

Benet je sinoć na konferenciji za novinare objavio svoja nastojanja da obrazuje novu vladu sa takozvanom „koalicijom za promenu“ , što će označiti kraj dugogodišnje Netanjahuove vladavine.

„Za nekoliko dana nova vlada će položiti zakletvu. To nije katastrofa, ni nesreća. To nije ništa drugo već promena vlade kao što je normalno u svakoj demokratskoj zemlji“, rekao je Benet, dodavši da „Izrael nije monarhija“ i niko nema monopol na vladavinu, te da se svaka vlada koja postane korumpirana na kraju smeni jer je to prirodan zdrav potez u svakoj normalnoj zemlji.

On se osvrnuo na niz pretnji upućenih njemu, njegovoj partiji i ostalim članovima nove koalicije, kao i na pritisak na njegovu i još jednu desničarsku partiju da miniraju formiranje nove vlade.

„Oslobodi zemlju kako bi mogla da nastavi dalje. Nemoj da ostaviš samo sprženo tlo iza tebe“, rekao je ; Benet direktno Netanjahuu.

Uz to je je odbacio tvrdnje Netanjahua i nekih njegovih pristalica da će nova vlada biti ; levičarska, rekavši da će biti „zapravo deset stepeni desnije od aktuelne“.

Benet je kasnije pozvao predsednika parlamenta, Kneseta, Jariva Levina iz Netanjahuovog konzervativnog Likuda da zakaže glasanje o poverenju novoj vladi za sredu.

Levin će danas ; preneti Knesetu saopštenje mandatara za sastav nove vlade Jaira Lapida, vodje partije centra Ješ atid (Ima budućnosti), da može da obrazuje vladu i time će se pokrenuti proces glasanja o poverenju toj vladi.

; Prema izraelskom zakonu glasati se mora u roku od sedam dana od tog saopštenja i članovi buduće vlade vrše pritisak da to bude u sredu 9. juna.

Medjutim, sudeći po dnevnom redu sednice za sredu glasaće se po svoj prilici 14. juna.

U novoj koaliciji je osam od 13 partija izabranih u Kneset na izborima 23. marta.

Medju njima su levičarske, desničarske i partije centra, te jedna islamska.

Na osnovu dogovora Lapida i Beneta Benet će biti prvi premijer u rotacionoj vladi, a zameniće ga Lapid 2023. godine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar