Belorusija rasporedila snage duž granice sa Litvanijom

Svet 06. avg. 202117:50
Podeli:
Belorusija, granica, grnični prelaz, ilustracija
Foto: Shutterstock/Free Belarus

Belorusija je duž dela granice sa Litvanijom rasporedila dodatno opremljene mobilne taktičke rezervne snage graničnih grupa i odreda, izjavio je portparol beloruskog Državnog graničnog komiteta Anton Bičkovski. Litvanija u poslednje vreme izveštava o povećanju broja privedenih ilegalnih migranata na granici sa Belorusijom. S druge strane, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da zemlja više neće zadržavati ilegalne migrante ka zemljama EU jer zbog sankcija Zapada Minsk za to nema ni novca ni snage.

„Duž čitavog dela državne granice sa Litvanijom koriste se mobilne taktičke rezerve graničnih grupa i odreda, dodatno opremljene za rešavanje postavljenih zadataka, rekao je on, prenosi Sputnjik.

„Uzimajući u obzir nastalu situaciju, kada litvanska strana organizovano na našu granicu dostavlja strance koji traže azil u zemljama Evropske unije, kao i radi sprečavanja provokacija iz Litvanije, organi granične službe angažovali su sve potrebne snage i sredstva za sprečavanje ilegalnog prelaska granice Republike Belorusije“, rekao je Bičkovski.

Bičkovski je 4. avgusta saopštio da je tokom noći na granici sa Litvanijom pronađen migrant u teškom fizičkom stanju, koji je kasnije preminuo. Poginuli je bio državljanin Iraka. Nakon smrti migranta, prema naređenju predsednika Aleksandra Lukašenka, pojačana je zaštita državne granice.

Kako je primetio Lukašenko, belorusko stanovništvo treba da se oseća spokojno u situaciji kada se iz susednih zemalja preko zvaničnih kontrolnih punktova proteruju ilegalni imigranti.

Litvanija u poslednje vreme izveštava o povećanju broja privedenih ilegalnih migranata na granici sa Belorusijom. Vlasti zemlje proglasile su 2. jula vanrednu situaciju u vezi sa prilivom ilegalnih migranata. Prema poslednjim podacima, više od četiri hiljade ilegalnih migranata privedeno je u Litvaniji na granici sa Belorusijom od početka godine.

Sa svoje strane, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da zemlja više neće zadržavati ilegalne migrante ka zemljama EU, a zbog sankcija Zapada Minsk za to nema ni novca ni snage.

Poslednjih dana situacija na litvansko-beloruskoj granici se pogoršala.

Beloruski graničari više puta su prijavljivali prisilno proterivanje migranata od strane Litvanije na susednu teritoriju, dok su mnogi od njih, uglavnom državljani Iraka, imali telesne povrede.

Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis u vezi sa izjavom Minska o smrti migranta iz Iraka izneo je tvrdnju da nijedan od nelegalnih migranata u Litvaniji nije bio ranjen i da ni na koga nije pucano.

BONUS VIDEO: Koronavirus u Belorusiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar