Uhapšen bivši beloruski predsednički kandidat

Svet 12. avg. 202122:43
Podeli:
Andrej Dmitrjeu Andrey Dmitriev
Andrej Dmitrjeu Foto:Viktor Tolochko / Sputnik / Profimedia

Beloruske vlasti privele su više prodemokratskih aktivista kao deo sve intenzivnije kampanje obračuna sa protivnicima autoritarnog lidera Aleksandra Lukašenka. Policija je u četvrtak privela kandidata na prošlogodišnjim spornim predsedničkim izborima Andreja Dmitrjeua, rekla je za Radio Slobodna Evropa njegova kolegenica iz građanskog pokreta "Reci istinu", Tatjana Karatkevič. Ona je istakla da se ne zna gde je pritvoren Dmitrijeu, kao ni razlog hapšenja.

Beloruske vlasti treba odmah da oslobode novinara Sergeja Hardževiča i prestanu zatvarati nezavisne novinare u znak odmazde za njihov rad, saopštio je u četvrtak međunarodni Odbor za zaštitu novinara (CPJ).

Okružni sud u Brestu na jugozapadu zemlje osudio je 2. avgusta dopisnika nezavisne regionalne novinske veb stranice Perši Region, po optužbi za uvredu beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka i dva policajca, kao i za klevetu jednog od tih policajaca, naveo je njegov urednik Pavel Dailid, koji je razgovarao sa CPJ -om putem aplikacije za razmenu poruka.

Sud je osudio Hardžieviča na 18 meseci zatvora i naložio mu da svakom od policajaca isplati odštetu od 2.000 rubalja (793 USD), prema tim izvorima. Hardžievič negira optužbe i planira da se žali na presudu.

Njegove kolege ističu da je često pisao o zloupotrebama lokalne policije i veruju da je reč o odmazdi.

„Zatvaranje novinara Sergeja Hardževiča još jednom pokazuje zloupotrebu zakona od beloruskih vlasti kako bi ušutkali nezavisne novinare koji izveštavaju o kršenju propisa“, rekao je direktor programa CPJ -a Karlos Martinez de la Serna.

„Vlasti ne bi trebalo da odbace žalbu Hardžieviča, već da ga odmah puste i druge novinare nepravedno zadržane iza rešetaka,“ istakao je de la Serna.

U sredu su policija i snage bezbednosti pretresli kuće i priveli više od 20 članova opozicione inicijative Skod (Skupština), uključujući bivšeg beloruskog ambasadora u Slovačkoj Igora Leščenju, koji je otvoreno podržao javne proteste osporavajući zvanične rezultate izbora u avgustu 2020. na kojima je Lukašenko osigurao šesti mandat.

Grupa beloruskih dobrovoljaca koja je 12. avgusta učestvovala u lociranju zatvorenika utvrdila da je Leščenja među desetinama osoba privedenim u ozloglašeni pritvorski centar Akrestsina u Minsku.

Ostaje nejasno zašto su kuće pretresane i po kojim optužbama su aktivisti privedeni. Lukašenko je u septembru 2020. godine oduzeo diplomatski status Leščenji zbog „nedoličnog ponašanja“.

Leščenja je 18. avgusta prošle godine podneo ostavku na mesto beloruskog ambasadora u Bratislavi, nakon što je javno podržao skupove širom Belorusije zbog predsedničkih izbora u avgustu za koje opozicija navodi da su bili namešteni.

U ponedeljak, 9. avgusta, Vrhovni sud Belorusije naložio je raspuštanje beloruske kancelarije međunarodne organizacije za slobodu govora PEN centar.

BONUS VIDEO: Korona u Belorusiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar