Lukašenkov politički protivnik osuđen na 14 godina zatvora

Svet 06. jul. 202110:59 > 11:15
Podeli:
Viktor Babariko
Viktor Babariko Foto: Ramil NASIBULIN / AFP / Profimedia

Bivši beloruski predsednički kandidat Viktor Babariko osuđen je danas na 14 godina zatvora zbog optužbi za korupciju, i nema prava da se žali na ovu presudu.

PROČITAJTE JOŠ:

Babariko je proglašen krivim za primanje mita i pranje novca, a beloruski Vrhovni sud mu je izrekao 14-godišnju zatvorsku kaznu i novčanu globu u iznosu približno 57.000 američkih dolara u presudi na koju nema pravo žalbe, prenosi AP.

Za optužbe protiv bivšeg višedecenijskog šefa Belgazprom banke, kćerke ruske „Gasprom banke“, njegovi branioci su ranije naveli da su izmišljene kako bi mu se onemogućilo da bude kandidat na predsedničkim izborima prošlog avgusta.

Babariko, glavni protivkandidat Aleksandra Lukašenka na prošlogodišnjim predsedničkim izborima, pritvoren je zbog pranja novca i „izvlačenja“ 430 miliona dolara na račune u Letoniji tokom nekoliko godina.

Državno tužilaštvo u Belorusiji zatražilo je da sud izrekne kaznu od 15 godina zatvora za bivšeg bankara, koji je uhapšen prošle godine nakon što se na predsedničkim izborima kandidovao protiv predsednika Aleksandra Lukašenka.

Na izborima, na kojima je Lukašenko dobio šesti mandat, a za koje opozicija tvrdi da su namešteni, ankete su predviđale ubedljivu pobedu Babarika, pošto je u kratkom roku sakupio 230.000 potpisa za kandidaturu.

Nakon prošlogodišnje pobede Lukašenka u Belorusiji su izbili masovni protesti koju su ugušeni, a većina opozicionih lidera zatvorena je ili prisiljena da napusti zemlju, navodi agencija.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Bonus video: Belorusi na ulicama, Lukašenkova policija nemilosrdna

Komentari

Vaš komentar