Belorusi protestuju protiv Lukašenka, više od 300 uhapšenih

Svet 06. dec. 202019:05
Podeli:
Foto:Tanjug/AP Photo

Beloruska policija je danas uhapsila više od 300 učesnika masovnih demonstracija koji traže povlačenje s vlasti dugogodišnjeg autoritarnog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Pročitajte još:

Na ulice su ponovo izašle hiljade demonstranata koji su se okupili u manjim grupama širom Minska, što je nova taktika protivnika vlasti koji na taj način žele da otežaju posao policiji, navodi Asošiejted pres.

Policija Minska je saopštila da je uhapsila više od 300 ljudi, dok je grupa za zaštitu ljudskih prava Vesna (Proleće) objavila imena 189 osoba privedenih u Minsku i drugim većim gradovima.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je između ostalog pisalo „Daj Belorusima poklon: Nestani“, što je upućeno Lukašenku. Uzvikivali su i „Verujemo! Možemo! Pobedićemo!“

Najmanje četiri novinara uhapšena su danas u Minsku i gradu Grodno, navelo je Belorusko udruženje novinara.

Dopisnik agencije Frans pres iz Minska javio je da je bio svedok hapšenja tri osobe i da je video kako policija rastura i grupe od 10 do 15 demonstranata.

Policija je patrolirala ulicama u neobeleženim vozilima kako bi uočila demonstrante.

Uoči protesta u Minsku, policija je jutros postavila vodene topove u centru grada i blokirala prilaz glavnim trgovima, metro stanicama i državnim institucijama. Pristup aplikacijama za dopisivanje onemogućen je širom zemlje.

Opoziciona liderka Svetlana Tihanovska, koja se odmah posle izbora sklonila u Litvaniju da bi izbegla hapšenje, rekla je da je svaki protest „podsetnik da se Belorusi neće predati“.

„Nećemo dozvoliti kršenje naših prava ni zatvarati oči pred zločinima“, navela je Tihanovska, koja je neočekivano postala glavni rival Lukašenku na predsedničkim izborima posle hapšenja drugih istaknutih opozicionara.

Belorusija je pogođena političkom krizom od predsedničkih izbora 9. avgusta, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova. Protivnici Lukašenka tvrde da su izbori pokradeni.

Iz sveta i regiona pročitajte i:

Uprkos nastojanju vlasti da uguše demonstracije hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima, masovni protesti ne jenjavaju ni posle više od tri i po meseca.

Najmasovniji protesti održavaju se nedeljom kada na ulice izlaze desetine hiljada demonstranata. Jedne nedelje je bilo i 200.000 ljudi.

Od početka demonstracija u avgustu, najmanje četiri osobe su umrle ili na protestu ili posle hapšenja. Uhapšeno je više od 20.000 demonstranata, od kojih su hiljade pretučene, navode grupe za zaštitu ljudskih prava.

Lukašenko (66), koji Belorusijom vlada čvrstom rukom od jula 1994. godine, uz represiju nad opozicijom i nezavisnim medijima, optužuje zapadne zemlje za podsticanje protesta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar