Belgiji u pomoć priskočile Francuska, Austrija i Italija

Svet 16. jul. 202115:47
Podeli:
Belgija, poplava, poplave, nevreme
Foto: REUTERS/Bart Biesemans

Francuska, Austrija i Italija prve su odgovorile na zahtev Belgije za pomoć u otklanjanju posledica katastrofalnih poplava koje su pogodile ove članicu EU i u poslednja tri dana odnele 14 života.

PROČITAJTE JOŠ:

„Odmah nakon što je Belgija pokrenula EU Mehanizam za civilnu zaštitu pomoć su poslale ili ponudile tri države članice. Francuska je već poslala nekoliko timova spasilaca koji su već u Belgiji i ponudla spaslilačke helikoptere i čamce. Austrija i Italija su takođe ponudile ljudstvo, helikoptere i čamce. Razmatra se slanje i dodatnih timova iz drugih zemja članica koji bi se pridružili u pomaganju Belgiji”, kaže portparol EK, Stefan de Kersmaker.

Kersmaker navodi da je spremna podrška i za Nemačku koja bi pomoć prvo trebalo da zatraži kroz isti EU Mehanizam.

U Evropskoj komisji, sa sedištem u glavnom gradu Belgije, naglasasavaju da blisko prate dešavanja kako u Belgiji tako i u susednoj Nemačkoj i da stoje na raspolaganju njihovim vlastima i građanima za svaku moguću pomoć.

Navodi se da držvava pomoć može da zatraži kroz EU Mehanizam civilne zaštite, a da je to do sada učinila samo Belgija.

Zbog obilnih padavina na Zapadu Evrope poplavljeni su delovi Belgije, Nemačke, Holandije i Luksemburga.

Vreme se u petak stabilizovalo, a lokalne vlasti navode da će se šteta procenjivati tek kako se voda bude povlačila sa poplavljenih područja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar