Belgija: I dalje se traga za teško naoružanim vojnikom

Svet 21. maj. 202122:29
Podeli:
Belgija, vojska
Foto: TANJUG/AP Photo/Francisco Seco

Stotine pripadnika specijalnih snaga Belgije ni danas nisu uspele da pronađu teško naoružanog odbeglog vojnika Jurgena Koningsa, koji je na državnoj listi potencijalnih terorista.

POGLEDAJTE JOŠ:

Više od 400 belgijskih vojnika i policajaca traga za 46-godišnjim Koningsom već tri dana, otkako je on početkom nedelje viđen u blizini doma osobe kojoj je pretio.

Konings, profesionalni strelac poznat po krajnje desnim stavovima, i dalje se, kako se pretpostavlja, krije u velikom parku prirode na severoistoku Belgije koji „češljaju“ pripadnici bezbednosnih snaga.

Ministar pravde Belgije Vinsent Van Kvikenborn rekao je da je Konings nestao u ponedeljak i da se kretao oko doma jedne od nekoliko osoba kojima je pretio.

Van Kvikenborn je kazao da odbegli vojnik u automobilu ima municiju i četiri bacača protivtenkovskih raketa.

Ministar je odbio da prizna da je na meti Koningsa u ponedeljak bio virusolog Mark Van Ranst, glavni savetnik vlade u borbi protiv korona virusa. Pandemija je dovela do polarizacije u mnogim evropskim državama, a Van Ranst je dobijao pretnje smrću, između ostalog i od Koningsa.

Konings, koji je tri meseca na listi za nadzor zbog potencijalnog terorizma, uspeo je da pokupi teško naoružanje iz kasarni pre nego što je nestao početkom nedelje.

Pre nego što je počeo da preti ljudima i da iznosi rasističke stavove na Fejsbuku, zbog čega je disciplinski kažnjen, Konings je imao iza sebe tri decenije dugu karijeru snajperiste. Njemu je, uprkos kazni, dozvoljeno da nastavi da radi sa oružjem.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar