Belfast ne miruje: Ponovo gore ulice Severne Irske VIDEO

Svet 11. apr. 202110:12
Podeli:
Belfast, protest, policija
Foto: REUTERS/Jason Cairnduff

Cigle, petarde i dimne bombe, sve su to mladi u gradu Belfastu u Severnoj Irskoj prošle nedelje bacali na policiju koja je uzvraćala gumenim mecima i vodenim topovima. Palili su se i automobili i autobusi.

Pročitajte još:

Ulice su sinoć bile mirnije, nakon što su lokalne vlasti molile za smirivanje nereda zbog smrti princa Filipa, muža britanske kraljice Elizabete. Ipak, mladi u Belfastu i dalje su bacali predmete na policiju i zapalili jedan automobil.

Haos na ulicama Belfasta podseća na kraj devedesetih u vreme ‘Nevolja’. Dugogodišnji katoličko-protestantski sukobi završeni su 1998. kada je na Veliki Petak potpisan mirovni sporazum, ali napetosti u Severnoj Irskoj nikada nisu u potpunosti zamrle, piše ABC.

Belfast, protest, policija
Foto: REUTERS/Jason Cairnduff

Borbe oko Severne Irske

Severna Irska geografski pripada Irskoj. Politički, ona je deo Ujedinjenog Kraljevstva.

Irska se oslobodila nadmoći svog suseda pre stotinak godina kada je prekinut vekovni niz britanske kolonizacije i nestabilnih međunarodnih odnosa. Od ukupno 32 irska okruga, njih 26 okupilo se u nezavisnu, većinski katoličku zemlju. Preostalih 6 okruga na severu, u kojima su bili većinom protestanti ostali su britanski.

Preostala katolička manjina u Severnoj Irskoj bila je izložena stalnoj diskriminaciji. Šezdesetih godina prošlog veka katolička manjina zahtevala je promene, ali ih je dočekao grub otpor vlasti i policije. Na obe strane sukoba oformile su se manje oružane grupe koje su eskalirale međusobnu netrpeljivost pucnjavama i bombaškim napadima.

Britanska vojska poslana je u Sjevernu Irsku 1969. kako bi održavala mir na tom prostoru. Umjesto toga, situacija se dodatno pogoršala jer su irski republikanski militanti, koji su se željeli pripojiti jugu, zaratili s paravojskom, koja je željela da Severna Irska ostane britanska i britanskom vojskom.

 

Tokom tri decenije sukoba život je izgubilo više od 3 i po hiljada ljudi. Većinom su to bile civilne žrtve. Većina žrtava bila je iz Severne Irske, iako je Irska republikanska armija (IRA) postavljala bombe u Londonu i drugim britanskim gradovima.

Kraj sukoba

Devedesetih godina prošlog veka došlo je do postepenog primirja. Kumovali su tome tajni pregovori Irske, Velike Britanije i SAD-a. Belfastski sporazum, poznatiji i kao sporazum na Veliki Petak, razoružao je paravojne formacije i ustanovio je katoličko-protestantsku vlast podeljene moći u Severnoj Irskoj. Tim primirjem se zapravo odgodilo rešavanje pitanja statusa Severne Irske. Ona ostaje pod Velikom Britanijom sve dok to bude želja većine, iako nikad nije isključena mogućnost referenduma o ujedinjenju.

Belfast, protest, policija
Foto: REUTERS/Jason Cairnduff

Mir je bio na znaci do donedavnih sukoba, uprkos tome što su manje frakcije IRA-e povremeno poticale napade na policiju i izazivale ulične sukobe.

Podeljeni parlament Severne Irske imao je i boljih i lošijih dana. Britanski unionisti i irski nacionalisti i dalje su puni nepoverenja jedni prema drugima.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar