Bela kuća: Izveštaj SZO o poreklu korone – nepotpun

Svet 30. mar. 202120:39
Podeli:
Foto: EPA-EFE/SAMUEL CORUM

Bela kuća traži od Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da preduzme dodatne korake kako bi se utvrdilo poreklo korone jer, izveštaj koji je podnela nije zadovoljio očekivanja SAD i njenih saveznika. Ranije danas su SAD i još 13 zemalja izrazile zabrinutost što je izveštaj SZO o poreklu Kovid-19 kasnio i što nije zasnovan na potpunim podacima.

„U ovom postupku sada predstoji druga faza koju bi trebalo da sprovedu međunarodni i nezavisni eksperti, a kojima bi trebalo da se omogući pristup nefiltriranim podacima. Oni bi trebalo da mogu da postavljaju pitanja ljudima na terenu. U nastavku to očekujemo od SZO“, izjavila je Džen Psaki, predstavica Bele kuće, a preneo je Rojters.

Ranije danas su SAD i još 13 zemalja izrazile zabrinutost što je izveštaj SZO o poreklu Kovid-19 kasnio i što nije zasnovan na potpunim podacima.

Podjednako je važno da izrazimo svoju zajedničku zabrinutost da je međunarodna stručna studija o izvoru virusa SARS-CoV-2 značajno kasnila i da nije zasnovana na potpunim, originalnim podacima i uzorcima, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Saopštenje su potpisale vlade Australije, Kanade, Češke, Danske, Estonije, Izraela, Japana, Letonije, Litvanije, Norveške, Republike Koreje, Slovenije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar