Bela kuća: Biće posledica ako Navaljni umre u zatvoru

Svet 18. apr. 202119:26
Podeli:
Foto:Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

Savetnik predsednika Džoa Bajdena za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven izjavio je u programu "Stanje nacije" mreže CNN da je američka vlada prenela Rusiji da će "biti posledica" ukoliko kritičar Kremlja Aleksej Navalni umre u zatvoru. "Preneli smo ruskoj vladi da je to što se događa gospodinu Navaljnom, dok je u zatvoru, njihova odgovornost i da će je međunarodna zajednica smatrati odgovornom za njegovo stanje", izjavio je Saliven za CNN.

„Što se tiče konkretnih mera koje bismo preduzeli, razmatramo niz različitih koraka koje bismo mogli da preduzmemo, neću javno oglašavati koje su, ali smo preneli da će biti posledica ukoliko gospodin Navalni umre“, dodao je Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost.

Rojters je prethodno objavio da Navalnom preti sve veći rizik od otkazivanja bubrega a vid mu je oslabio posle više od dve nedelje štrajka glađu.

Istaknuti protivnik ruskog predsednika Vladimira Putina, 44-godišnji Navaljni, počeo je da odbija hranu 31. marta, u znak protesta što ne dobija odgovarajuću zdravstvenu negu zbog akutnog bola u nozi i leđima.

Saradnici Alekseja Navalnog saopštili su da planiraju da u sredu organizuju demonstracije, za koje se nadaju da će biti najveći ulični protesti u savremenoj ruskoj istoriji, kako bi skrenuli pažnju na oslabljeno zdravlje Navalnog i kršenje prava njegovih pristalica.

„Stvari se razvijaju prebrzo i idu u lošem smeru“, napisali su na vebsajtu Navaljnog gde su objavili plan za nacionalne proteste. „Ne možemo da više čekamo i odlažemo. Ekstremna situacij zahteva ekstremne odluke.“

Protesti, koje vlasti smatraju ilegalnim i koje je policija ranije nasilno rasturala, planirani su za isti dan kada predsednik Vladimir Putin drži godišnji govor o stanju države pred predstavnicima ruske političke elite.

Sindikat ruskih lekara saopštio je da je Navaljni u kritičnom stanju, pozivajući se na testove koji su pokazali da bi opozicionaru uskoro mogli da otkažu bubrezi.

Predstavnici zatvora kažu da su ponudili Navaljnom odgovarajuću lekarsku negu ali da je opozicionar odbio i insistira da ga leči lekar van zatvorskog sistema, koga bi sam izabrao, što je zahtev koji su vlasti odbile.

Ruski ambasador u Britaniji izjavio je u intervjuu za BBC u nedelju da Navalni pokušava da privuče pažnju javnosti, ali da će Moskva voditi računa da opozicionar ostane u životu.

„Neće mu se dozvoliti da umre u zatvoru ali mogu da kažem da se gospodin Navaljni potpuno ponaša kao huligan“, izjavio je ambasador Andrej Kelin. „Cilj mu je da privuče pažnju.“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar