„Bela ćao“ glasnija od relativizacije ustaštva i NDH

Svet 16. maj. 202014:40 > 14:57
Podeli:
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

U katedrali Srca Isusova u centru Sarajeva završena je sporna misa za takozvane žrtve Blajburga. Uporedo je održan antifašistički protest na kojem su se pevale partizanske pesme i poslale poruke protiv relativizacije ustaštva.

Učesnici mise u sarajevsku katedralu ušli su na sporedna vrata. U isto vreme na ulicama Sarajeva održava se komemoracija žrtvama fašističke NDH. Zbog održavanja mise u 12.15 sati, centar Sarajeva od jutros je blokiran. Specijalci MUP-a Kantona Sarajevo na svakom su ćošku, osiguravaju prostor oko katedrale.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić je kazao da se misom prikazuje najsvetiji čin i pokazuje poštovanje prema svim žrtvama.

„Ne možemo zaboraviti svoje pokojne, pogotovo ako ih je mržnja ubila. Bojim se živeti s ljudima kojima ništa nije sveto. Molićemo večni mir svim nastradalima. Pravo na život svake osobe pod Božijom je zaštitom, stoga svakoj nevinoj žrtvi dugujemo poštovanje, tu ne može biti razlike ni rasne, ni političke, ni konfesionalne. Masovne likvidacije bez suda i dokaza krivnje su teški zločini pred Bogom i ljudima“, poručio je Puljić.

„Niko“, kazao je, „nema pravo zanemariti žrtve za koje danas molimo“.

Na skupu antifašista i predstavnika SUBNOR-a na Marin Dvoru u Sarajevu danas se okupilo nekoliko hiljada ljudi.

Oni odaju poštu žrtvama fašističkog terora tokom Drugog svetskog rata i izražavaju protivljenje današnjoj misi za “blajburške žrtve”, koja se održava u Katedrali Srca Isusova u glavnom gradu BiH.

Ispred Vječne vatre u centru Sarajeva, građani su se okupili u znak protesta zbog održavanja mise u sarajevskoj katedrali. Uz pesme Bella ciao, himne bivše SFRJ i brojnih drugih, čuju se i parole ‘Neće proći’, ‘Ne daj se Bosno’.

Član SUBNOR-a Bakir Nakaš istakao je da je cilj današnjeg skupa bio “reći ‘Ne’ fašizmu koji je ponovo, posle 35 godina, digao glavu i nastoji da oživi sve što je narod za 45 godina potisnuo u zaborav”.

Poslanik SDP-a u Parlamentu BiH, Saša Magazinović, izjavio je da je “veoma poražavajuće što Sabor susedne Hrvatske može organizovati i biti pokrovitelj događaja u drugoj državi (današnje mise), a da nikoga od domaćih vlasti nije za to pitao”.

Magazinović je na skupu anftifašista pitao da li bi BiH mogla biti pokrovitelj mise u Zagrebačkoj katedrali za žrtve ustaškog režima.

Ocenio je da je povodom mise “blajburškim žrtvama” “reakcija Predsedništva BiH bila izuzetno mlaka, gotovo nikakva, ono nikako da shvati da se politika ne vodi izjavama i saopštenjima, već konkretnim potezima, a njih nisu preduzeli”.

Magazinović je naglasio da se ne radi o mešanju u rad neke crkve, već o borbi za antifašističke vrednosti na kojima počivaju i BiH, i čitava EU.

Najavljeno je da će na skupu antifašista biti pročitana imena svih koje su u Sarajevu tokom Drugog svetskog rata ubili pripadnici takozvane NDH.