Bekstvo iz Severne Koreje, Kim zatvorio granice

Svet 16. feb. 202109:26
Podeli:
Foto:EPA-EFE/KCNA

Južnokorejska vojska saopštila je da je zarobila severnokorejskog državljanina koji je prešao granicu i pokušao da prebegne u tu zemlju.

Pročitajte još:

Združeni generalštab južnokorejske vojske (JSC) saopštio da je državljanin Severne Koreje primećen jutros u blizini kontrolnog punkta na istočnoj strani Demilitarizovane zone (DMZ), nakon čega je usledila hitna operacija potrage i privođenje za sada neidentifikovane osobe.

Ovo je jedan od retkih slučajeva prelazaka u Južnu Koreju pošto su dugotrajna zaključavanja Severne Koreje zbog koronavirusa smanjila broj prebega na najniži nivo prošle godine, prenosi Rojters

Ministar Južne Koreje za ujedinjenje Li Dži Džong potvrdio je da se oko 200 severnokorejaca naselilo na jugu prošle godine, što je za oko 80 odsto manje u odnosu na 2019. Severna Koreja je u januaru 2020.zatvorila svoje granice.

U julu je severnokorejski lider Kim Džong Un proglasio vanrednu situaciju nakon što je osoba sa simptomima KOVID-19 ilegalno prešla sa juga u ovu zemlju.

Severna Koreja nije potvrdila nijedan slučaj KOVID-19, mada zvaničnici Seula dovode u sumnju ovaj izostanak širenja pandemije pošto je Severna Koreja imala aktivnu trgovinsku razmenu sa Kinom pre zatvaranja granice, gde se virus prvi put pojavio.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar