Bečki Die Presse: Crnogorski “Car” Milo Đukanović u nevolji

Svet 27. avg. 202017:33 > 17:51
Podeli:
Foto: Xinhua/Avalon.red / Avalon Editorial / Profimedia

Pred nedeljne parlamentarne izbore je vladajuća partija predsednika Đukanovića pala ispod 40% linije. No i pored toga smena vlasti u crnogorskom korumpiranom sistemu ostaje manje verovatna.

Kako piše Die Presse, kaplje znoja se slivaju preko usana najvišeg po rangu izbornog borca Crne Gore.

“Od vas zavisi da li će Crna Gora nastaviti svoj put u evropsku budućnost ili će pobediti državni koncept po kom će vladati crkva sa njenim srednjevekovnim dogmama”, opominje državni poglavar Milo Đukanović u glavnom gradu Podgorici pre parlamentarnih izbora u nedelju svoju maskiranu publiku. “Radi se o tome da li će Crna Gora napredovati ili nazadovati!”

Predsednik Crne Gore ima 58 godina, a biti vladar mu je zanimanje već decenijama. Berlinski Zid je još stajao netaknut kad je tadašnji 26-godišnji ekonomista 1989. preuzeo kormilo Crne Gore u Savezu Komunista.

1991. je “Britva” Đukanović prvi put postao premijer tadašnje države članice Jugoslavije i od tada ne ispušta vlast iz ruku u zemlji, koja je 2006. postala nezavisna. Svejedno mu je šta je: premijer, šef države ili partije: već tri decenije car Milo deli karte na stolu sudiina u zemlji crnih brda.

No na parlamentarnim izborima u nedelju bi njegova DPS mogla da upadne u probleme. Po istraživanjima ovoj partiji preti da sklizne ispod linije od 40%. Oba najveća opoziciona bloka: proruski Demokratski Front – kojim dominira srpska manjina – kao i prozapadni Savez za Mir bi mogli zajednički imati veći broj mandata od DPS.

Hibridni režim

Nisu samo ekonomske posledice korona-krize i propala turistička sezona razlozi koji zabrinjavaju vladu pod DPS-premijerom Duškom Markovićem.

Mafijašenje, korupcija i gušenje slobode štampe su Klan Đukanović, uprkos ulasku u NATO, i na Zapadu izblamirali do srži. Zato je SAD organizacija „Freedom House“ Crnu Goru, inače kandidata za članstvo u EU, proglasila za “hibridni režim”.

Da bi preusmerio fokus sa katastrofalne ekonomske situacije i mobilisao sopstvenu izbornu klijentelu crnogorsko-nacionalističkim tonovima, Đukanović je isforsirao konflikt sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom oko njene imovine. Da li će mu se ova računica isplatiti, ostaje da se vidi: jaka srpska manjina, koja broji skoro trećinu stanovništva, će ovog puta izgleda kolektivno glasati za DF.

Proširenje koalicije

Uprkos vidnom gubitku glasova, nikako nije garantovan i gubitak vlasti DPS. Sa jedne strane, ova vladajuća partija kontroliše nafilovani birački spisak, kojim se na Balkanu uvek lako manipulišu izborni rezultati. A sa druge strane će silna vojska državnih službenika i nameštenika Crne Gore opet biti prisiljena da glasa za vladajuću partiju DPS.

Stoga malo ko u Podgorici računa na smenu vlasti ali mnogi računaju na proširenje sadašnje koalicije.

(Prevod: Mirko Vuletić)

Komentari

Vaš komentar