Bečić za Nova.rs: Slučaj Leposavić neće srušiti vladu

Podeli:

"Mislim da nema tog pojedinca, kako god se on zvao, koji je važniji od čuvanja izborne volje građana, od čuvanja stabilnosti izvršne vlasti i parlamentarne većine", rekao je za portal Nova.rs Aleksa Bečić, predsednik Skuštine Crne Gore. On se u razgovoru za naš portal osvrnuo na rad nove Vlade, na saradnju sa Dritanom Abazovićem i Zdravkom Krivokapićem, kao i na slučaj ministra Vladimira Leposavića.

PROČITAJTE JOŠ:

Nakon lokalnih izbora u Herceg Novom pred Skupštinom Crne Gore sledi slučaj Leposavić. Da li ćete Vi glasati za smenu ili ćete biti protiv?

„Što se tiče poslaničkog kluba kojem pripadam i partije koju predvodim Demokratske Crne Gore i poslaničkog kluba ‘Mir je naša nacija’, mi smo jasno izneli svoj stav nakon što je aktuelizovana priča i nakon što je premijer uputio predlog za razrešenje ministra Leposavića. Mi smo tada saopštili da sa jedne strane niti ćemo braniti ministra Leposavića, jer opravdane su kritike premijerove na njegov račun, a sa druge strane ukoliko ne bude dogovora unutar parlamentarne većine, niti ćemo ga smenjivati sa Demokratskom partijom socijalista jer bi to bilo otvaranje pandorine kutije, koju možda mnogi onako i željno iščekuju.

Tako da, naš stav se nije promenio ni do današnjeg dana na sednici koja će započeti 11. maja u okviru poslednje tačke ‘izbor i imenovanja i razrešenje’ između ostalog naćiće se i to pitanje. Vodićemo raspravu u Skupštini, Skupština će se izjasniti sve će biti naravno u skladu sa procedurom i u skladu sa Ustavom Crne Gore“, ističe Bečić.

Aleksa Bečić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Kad govorimo o toj parlamentarnoj većini i saradnji unutar parlamentarne većine, nakon izbora 30. avgusta, Vi, gospodin Dritan Abazović i naravno premijer, a tada mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, ste prepoznati kao taj trojac koji donosi promene unutar Crne Gore. Kakva je saradnja između vas trojice, odnosno kako Vi sarađujete sa njima njima? Nama je u nedavnom intervjuu premijer Krivokapić rekao da ste vi i gospodin Abazović političari formata ne za Crnu Goru već za Evropu.

„Hvala premijeru na lepim rečima i na lepim željama. Mi zaista imamo jedan iskren prijateljski i partnerski odnos. Kao što znate Demokratska Crna Gora – najjača partija u novoj parlamentarnoj većini, iako nema nijednog člana Vlade, iako nema nijednog ministra u Vladi, onako svesrdno, iskreno i posvećeno, brani i podržava Vladu od prvog dana kada je izabrana. Zaista smatrali smo to jednim odgovornim činom, onim što je naša obaveza prema građanima koji su nam ukazali poverenje i nova Vlada, 42. Vlada Crne Gore preuzela je definitivno Crnu Goru u jednom veoma složenom epidemiološkom, ekonomskom, socijalnom, pravnom, političkom trenutku. Logično je očekivati, zaista od svih onih koji drže do izborne volje građana, od svih onih koji istinski žele promene da damo šansu Vladi, da damo dovoljno vremena imajući dubioze koje je zatekla, da pokaže rezultate. Tako da ono što smo obećali građanima u danu kada je izabrana 42. Vlada Crne Gore, to i danas stoji i mi ono što obećamo to i ispunimo. Zaista imamo jedan zdrav, jedan pravi partnerski odnos sa premijerom i članovima Vlade i siguran sam da će se to i nastaviti u budućem periodu“, kaže Bečić.

Aleksa Bečić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Da li delite uverenje premijera da će Vlada izgurati pun mandat?

„Mi smo ovoj Vladi, kako smo saopštili kada smo je birali, dali poverenje za pune četiri godine. Tako što se tiče Demokratske Crne Gore tu se ništa nije promenilo. Verovaćemo jednom zdravom partnerskom odnosu između mene kao čelnika zakonodavne vlasti, između poslaničkog kluba kome pripadam, izvršne vlasti nastaviti da ekonomski, pravno i moralno uzdižemo Crnu Goru, ispunjavamo ona obećanja koja smo dali građanima kada je bila predizborna kampanja i kada su se približavali parlamentarni izbori. Videli ste evo da se za kratko vreme uz sve probleme, uz sve turbulencije, uz sve opstrukcije i u delu parlamentarne većine i od opozicije i od određenih institucija u tranzicionom periodu desilo se mnogo pozitivnih stvari.

Usvojen je Zakon o slobodi veroispovesti koji je snažno podržala parlamentarna skupština Saveta Evrope svojom rezolucijom pre desetak dana, takođe na narednoj sednici 11. maja usvojićemo set zakona kojima ćemo obezbediti besplatne udžbenike za svakog osnovnca u svih devet razreda osnovnih škola, uvešćemo ponovo dečiji dodatak za decu do navršene šeste godine, povećaćemo minimalnu zaradu sa 222 za početak na 250, podići ćemo staračke naknade, izabraćemo novi savet Radio televizije Crne Gore i još mnogo toga drugog, tako da vidite uz sve opstrukcije ipak ovi procesi idu napred, idu na zadovoljstvo svih građana Crne Gore“, dodaje Bečić.

Aleksa Bečić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Kada govorimo o tim opstrukcijama, turbulencijama, pomenut je slučaj Leposavić. Kada govorimo o njemu, mnogi tvrde da je to poljuljalo Vladu i da to može da utiče na njen dalji rad. Kako vi uopšte posmatrate te tvrdnje i uopšte ta nagađanja da bi vlada mogla eventualno da uđe u krizu zbog slučaja Leposavić?

„Pa znate kako, ja mislim da nema tog pojedinca, kako god se on zvao, koji je važniji od čuvanja izborne volje građana, od čuvanja stabilnosti izvršne vlasti i parlamentarne većine. Ja ću vas podsetiti da smo upravo mi, Demokratska Crna Gora između ostalog kao najjača partija u vlasti, koja je imala plejadu sjajnih kadrova koji su izneli izbornu kampanju koji su bili na izbornim listama, koji su zadobili poverenje građana bez reči 4. decembra glasala za izbor 42. Vlade Crne Gore u kojoj nije nijedan član Demokratske Crne Gore iz reda ministara koji čine tu Vladu.

Ako smo svi mi mogli i ako su mogli svi naši funkcioneri koji su izneli ove procese svih prethodnih godina i decenija, koji su vidite i praćeni i prebijani i prisluškivani i diskriminisani po brojnim osnivama, da se bez ijedne jedine reči, bez ljutnje pomere da bi se ispoštovala izborna volja građana jer je to u tom trenutku bio jedini mogući model, da bi ovi procesi išli napred. Ja zaista ne znam koji je taj pojedinac koji može biti iznad potrebe stabilnosti parlamentarne većine i izvršne vlasti.

Tako da mislim da nijedna ostavka u Crnoj Gori, nijedna ostavka bilo kog pojedinca u Vladi ili parlamentarnoj većini nije važnija od potrebe da čuvamo ono što su tekovine 30. avgusta i sve ono što smo ostvarili 30. avgusta. Tako da za mene i po meni i po subjektu koji ja predvodim to smo više puta jasno saopštili – vrlo lako i vrlo jednostavno je razrešenje ove krize i verujem da će svi to shvatiti u nekom momentu i da niko neće rizikovati da ovu parlamentarnu većinu i ovu Vladu u uvede u neku neizvesnost koja nam nije potrebna jer mnogo je onih izazova koje smo nasledili zbog kojih smo izabrani, a koje moramo rešavati“, istakao je Bečić.

Aleksa Bečić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Vi ste sada pomenuli neke uspehe Vlade. Šta je ono na šta ste Vi posebno ponosni od kako je formirana nova vlast u Crnoj Gori i šta je ono što posebno izdvajate kao nešto što je jedan od najvećih uspeha?

„Definitivno sada, kada bi i građane pitali, ono što je obeležilo 2020. godinu kao što znate jesu dostojanstvene litije koje su bile u Crnoj Gori, kao jedan zaista pristojan i pozitivan način izražavanja nezadovoljstva zbog tadašnjeg definitivno nepravednog, po meni neustavnog Zakona o slobodi veroisposvesti. Međutim, čim smo preuzeli vlast krenuli smo u ispunjenje i tog predizbornog obećanja građanima koje je negde obeležilo predizbornu kampanju.

Ja sa ponosan na taj 28. decembar, na tu čuvenu sednicu Skupštine Crne Gore koja je trajala dugo, koja se odvijala uz brojne opstrukcije opozicije, Držane izborne komisije, drugih institucija i koja kao što se sećate završena negde iza ponoći, znači već početkom 29. decembra na način da smo hrabro odlučno u skladu sa Ustavom i zakonom doneli novi Zakon o slobodi veroispovesti, zakon koji zaista obezbeđuje ravnopravnost svih verskih zajednica, zakon koji uvodi red i zakon koji kao što sam istakao, što mi je posebno drago i što je pravi odgovor svim onim kritičarima u Crnoj Gori, koji je snažno pozdravila parlamentarna skupština Saveta Evrope usvajanjem rezolucije pre desetak dana.

Aleksa Bečić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Tako da sam negde posebno ponosan na tu sednicu i na usvajanje tog zakona jer verujem da je on kako god to posmatrao i što ko god mislio, verujem da je on put pomirenju u Crnoj Gori i zaista ustavnom definisanju odnosa između države i verskih zajednica, gde ćemo sada svako raditi svoj posao, međusobno se uvažavati i poštovati i delovati u interesu svih građana ove zemlje. Pored toga nabrojao sam više predloga zakona koji su u proceduri i koji će biti razmatrani, tako da za kratko vreme mnogo je toga čim se ponosimo i čini mi se da sve ovo ukazuje u delu ekonomske obnove i delu moralne obnove i u delu odlučne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije koja je započela i koja će se još snažnije nastaviti, da su građani naravno doneli ispravnu odluku kada smo na izborima 30. avgusta konačno po prvi put u istoriji Crne Gore i smenili vlast na izborima“, navodi Bečić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar