Bečić za Nova.rs: Crnoj Gori ne treba vladar, nego mir

Svet 09. avg. 202020:37
Podeli:
Demokratska Crna Gora
Foto: Demokratska Crna Gora

Na početku izborne kampanje građanima Crne Gore su poručili da imaju trideset godina razloga da glasaju protiv DPS, kako bi na izborima 30. avgusta svi zajedno napravili zaokret ka progresu i budućnosti.

„Đukanović je prevaziđeni političar prošlosti. Poslednjih sedmica njegovu stranku napuštaju članovi, odbornici i funkcioneri. Svakog dana čujemo kritike na njegov račun sa zapadnih adresa. Što je najvažnije, postao je teret građanima. Njegovi analitičari javno saopštavaju da je DPS danas za pet do šest odsto slabiji nego 2016. Dakle, građani Crne Gore žele promene i uveren sam, mirne duše, da smo razvlašćivanju DPS-a bliži nego ikad“, poručuje predsednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić u razgovoru za Nova.rs.

„Mir je naša nacija“

U izbornu trku protiv vladajuće stranke i drugog opozicionog bloka, Demokrate sa svojom koalicijom ulaze kao mlada i perspektivna stranka, koja je od osnivanja do danas pojedinačno postala najjača opoziciona parlamentarna partija.

Demokratska Crna Gora
Foto: Demokratska Crna Gora

„Mi smo snaga koja presudno može da doprinese tome da DPS ode s vlasti. Naši članovi, naši glasači i funkcioneri su ljudi svih vera i nacija koji se ne mire sa politikom podela i svađa. Otuda je prirodno da u našoj kampanji poručujemo da u savremenom, prosvećenom i demokratskom društvu nacija ne sme da bude prepreka. Naš slogan glasi: Mir je naša nacija“, kaže Bečić.

Pročitajte još:

Na pitanje od čega će najviše zavisiti ishod ovih izbora, naš sagovornik odgovara:

„Od svih nas zajedno. DPS ne pobeđuju samo Srbi ili samo Crnogorci ili samo manjine. DPS pobeđujemo svi zajedno. Zbir svih nacija je siguran poraz DPS. Dakle, od pomirenja zavisi.“

Bečić u tom svetlu komentariše i odluku Državne izborne komisije da biračko pravo 30. avgusta neće moći da ostvare osobe koje su u tom momentu na bolničkom lečenju i u karantinima van mesta prebivališta.

„To je direktan udar i na Ustav i na zdravi razum, jer svakoj osobi se mora obezbediti pravo da glasa. Protiv ove preporuke ustale su i opozicione partije i nevladine organizacije koje prate izborni proces i borićemo se snažno da svaki pojedinac ostvari Ustavom garantovana prava“, objašnava lider crnogorskih Demokrata.

Bolji odnos sa Srbijom je obaveza

U prvi plan ističe paket ekonomskih mera koje će biti ponuđene Crnogorcima odmah po konstituisanju novog parlamenta, a koje bi trebalo da olakšaju suočavanje sa efektima pandemije.

„To će biti jedna od prvih stvari na kojoj ćemo insistirati. Naravno, te mere podrazumevaju i privredni zamah, jer ekonomija treba da radi. Sve što budemo radili imaće u svom temelju vladavinu prava i bolji životni standard. Da budemo svoji, a ne bilo čiji podanici“, navodi Bečić.

Demokratska Crna Gora
Foto: Demokratska Crna Gora

Najavljuje da će Demokrate u novom parlamentu izmeniti Zakon o slobodi veroispovesti u skladu sa zahtevima crkava i verskih zajednica.

„Stotine hiljada građana Crne Gore svih vera i nacija su učestvovali u litijama. To su dostojanstveni, nenasilni i duhovni protesti protiv neustavnog, diskriminatorskog i svađalačkog zakona kojim DPS želi dalje da produbljuje podele među braćom, prijateljima, komšijama i kumovima. Građani ne žele takav zakon, već red. Žele mir, dostojanstvo i puno poštovanje Ustavom garantovanih prava. Imaju pravo na pravdu, slobodu i red i to ćemo im obezbediti“, obećava prvi čovek Demokratske.

Demokratska Crna Gora
Foto: Demokratska Crna Gora

Smatra da odnosi sa Srbijom moraju da budu daleko bolji.

„Građani naših država povezani su prijateljskim, porodičnim i bratskim vezama, pa tu ne vidim probleme, ali odnosi dve države moraju da budu mnogo bolji. To je naša obaveza i pitanje naše političke odgovornosti da iz obe zemlje dolaze iste poruke stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu, ali i međusobnog uvažavanja i poštovanja“, tvrdi Bečić.

Milo – politički kameleon

Osvrćući se na fenomen Mila Đukanovića koji 30 godina kontinuirano vrši vlast u Crnoj Gori, sagovornik našeg portala kaže da je politička zaostavština predsednika posledica njegovog kameleonstva.

„Po potrebi se usmeravao ili ka istoku ili ka zapadu. Strateški posmatrano, ne postoji vrednosna konstanta njegove politike i njegovo razvlašćivanje je preduslov snaženja naše države. Želimo Crnu Goru kao zemlju zadovoljnih građana i zemlju koja će, onoliko koliko može, uticati da stabilnost i progres budu karakteristike života u našem regionu u celini. Crnoj Gori ne treba vladar, nego mir“, poentira opozicioni lider.

Demokratska Crna Gora
Foto: Demokratska Crna Gora

U narednih 30 godina Crnu Goru vidi kao punopravnu članicu EU koja ispunjava sve međunarodno preuzete obaveze.

„Jedino takva politika daje rezultate. U unutrašnjoj politici vidim je kao ekonomski razvijenu državu, snažno utemeljenu na načelu vladavine prava. Razvićemo Crnu Goru kojom bi se ponosili naši preci i kojom će se dičiti naši potomci“, zaključuje Bečić u intervjuu za naš portal.

Komentari

Vaš komentar