Bečić poziva na dijalog: Očekujem da smo spremni na žrtvu

Svet 01. jul. 202114:30
Podeli:
Aleksa Bečić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić uputio je poziv svim predsednicima parlamentarnih političkih partija da 7. jula u Skupštini Crne Gore otpočnu dijalog s ciljem rešavanja otvorenih pitanja, koja su značajna za ubrzanje evropskog puta Crne Gore.

Pročitajte još:

Poziv je, pojasnili su iz Skupštine Crne Gore, upućen partijama i vlasti i opozicije.

„Očekujući da smo svi spremni da podnesemo političku žrtvu zarad višeg cilja, verujući da su evropske integracije iznad interesa bilo kog pojedinca i političke partije, koristim ovu priliku da Vas pozovem na prvi sastanak parlamentarne većine i opozicije, koji će se održati u Belom salonu Skupštine Crne Gore, u sredu, 7. jula, sa početkom u 13 časova“, piše u Bečićevom pozivu.

On je naveo da su ubrzanje evropskog puta Crne Gore, oko kojeg postoji politički konsenzus u društvu, ali i podrška građana, koja je u uzlaznoj putanji, zajednička obaveza.

Istakao je da na tom putu evropski partneri imaju velika očekvianja u odnosu na ovaj saziv parlamenta, odnosno od parlamentarnih političkih subjekata vlasti i opozicije.

„Naime, već duži niz godina Crna Gora ne uspeva da reformiše izborno zakonodavstvo, deblokira v.d. stanje u oblasti pravosuđa i reši problem kontinuiranih izbornih procesa na lokalnom nivou, koji parališu vrlo često sistem u celini. Upravo za rešavanje mnogih od ovih pitanja je potrebna dvotrećinska, odnosno tropetinska većina u Skupštini Crne Gore. Samim tim, sve prethodno nameće potrebu da započnemo dijalog o predmetnim pitanjima. Da su ovi procesi laki i jednostavni, verovatno bi bili još ranije uspešno okončani. Međutim, dijalog je jedini put do rešenja, a bez vođenja dijaloga smo sasvim sigurno osuđeni na neuspeh“, napisao je Bečić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar