Bečić o rekonstrukciji vlade, smeni Leposavića i budžetu

Svet 09. jun. 202113:03
Podeli:
Aleksa Bečić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednik Skupštine i lider Demokrata, Aleksa Bečić, kazao je danas, govoreći o potencijalnoj rekonstrukciji Vlade, da će njegova partija biti partner u tom procesu ako premijer Zdravko Krivokapić i Vlada procene da je Vladi potrebno „osveženje“.

Pročitajte još:

„Ako premijer i Vlada smatraju da je potrebno ’osveženje’, da treba osnažiti Vladu i rešiti otvorena pitanja – vidimo da su neka kadrovska pitanja već otvorena – bićemo partner i podržaćemo taj proces“, rekao je Bečić novinarima u Vili Gorica nakon predstavljanja rezultata istraživanja o stepenu otvorenosti parlamenta.

On je ponovio da Demokrate daju podršku Vladi i svemu onome što su obećali građanima 4. decembra, kad je izabrana Vlada, prenose Vijesti.me.

Bečić je rekao da je dijalog unutar parlamentarne većine put do rešenja.

„Bez obzira šta neko lično mislio o nekom drugom, ovo nije vreme za građenje ličnih stavova. Pozivam da se bilo ko ne zakopava u okviru nekih političkih rovova. Pozivam na saradnju parlamentarne većine, na saradnju s Vladom. Definitivno moramo da razgovaramo – i unutar parlamentarne većine, ali i da predstavnici te većine i Vlade razgovaraju. Pozivam i jednu i drugu stranu da se manje bave medijskim interpretacijama i napadima – bez obzira ko bio kriv, a ko prav – i da se više posvetimo efikasnom partnerskom radu, kako bi rešili otvorena pitanja“, istakao je on.

„Manjine da budu deo vlasti“

Predsednik parlamenta je rekao da manjine treba da budu deo svake vlasti u Crnoj Gori – i na lokalnom i na državnom nivou – bez obzira ko bio na čelu vlasti.

„To je potrebno za jačanje građanske Crne Gore i građenje mostova saradnje i pomirenja u Crnoj Gori. Da li će ove najave (o rekonstrukciji Vlade), koje imamo i sa strane parlamentarne većine i sa strane Vlade, otvoriti mogućnost da razgovaramo o tome da li treba koristiti svaku narednu priliku da se pokuša da manjinske partije ili deo njih postanu deo vlasti – smatram da treba. Uvek ću davati doprinos tom procesu i boriti se za to“, poručio je Bečić.

Budžet možda do kraja radne sedmice

Upitan kad se može očekivati usvajanje budžeta, on je kazao da je moguće da se to desi do kraja ove radne sedmice. Budžet je, prema njegovim rečima, prioritet svih prioriteta.

„Nadam se da će gospodin (Vladimir) Joković danas sazvati sednicu Odbora za ekonomiju, finansije i budžet. Kad Odbor završi svoj deo posla, stvoriće se pretpostavke da se izjasnimo o budžetu. Teško je precizno reći kad će se glasati. Kad bi sve išlo efikasno i dinamično, moguće je glasanje čak i do kraja ove radne nedelje, a definitivno ne preko početka naredne radne nedelje“, naveo je Bečić.

„Nećemo smenjivati Leposavića s DPS-om“

Govoreći o inicijativi za razrešenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava, Vladimira Leposavića, on je kazao da su Demokrate apsolutno saglasne s razlozima koji su navedeni za razrešenje Leposavića, ali da ga neće smenjivati s Demokratskom partijom socijalista (DPS).

„U parlamentarnoj demokratiji postoje određena politička pitanja koja treba da budu predmet dogovora parlamentarne većine – izbor vlade, izbor članova vlade, razrešenje članova vlade… Zašto? Jer možda bi neko dočekao drugačiji stav Demokratske Crne Gore, pa bi možda taj drugačiji stav značio otvaranje pandorine kutije na način – kad ste mogli da smenite jednog ministra s DPS-om, zašto mi onda ne možemo da smenimo nekog drugog, ili grupno Vladu, s DPS-om? Zato postoje principi i zato ih se držimo“, zaključio je Bečić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar